Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 12:51

Η Καλαμάτα δεν είναι Φαρ Ουέστ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(25 ψήφοι)

Χθες (σ.σ.τ ην Τρίτη 30 Μάϊου) , περίπου μιάμιση ώρα μετά το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο τύπου τζιπ στάθμευσε παράνομα στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Βασιλίσσης Σοφίας, αφού πρώτα πήρε παραμάζωμα τα προστατευτικά κολονάκια.

Πιστεύοντας πραγματικά ότι οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι, τόσο για την εφαρμογή του νόμου όσο και για την προστασία του δημόσιου χώρου, ενημέρωσα ευγενικά τον οδηγό που κατέβηκε πως έχει σταθμεύσει παράνομα και εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων. Εκείνος απάντησε αγενώς μπροστά στη σύζυγό μου, και τότε, αφού του είπα ότι είμαι δημοσιογράφος της «Ε» και το όνομά μου, φωτογράφισα το παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο οδηγός, βρίζοντας συνεχώς τους δημοσιογράφους, τα έβαλε και με το… σκουλαρίκι μου – κι αφού δήλωσε αρκετές φορές πως αυτός είναι άντρας και φοράει παντελόνια, με προκάλεσε και να παλέψουμε. Επειδή είδα ότι η κατάσταση ξεφεύγει, κάλεσα το 100 και κατήγγειλα το περιστατικό, δίνοντας τον αριθμό του παράνομα σταθμευμένου αυτοκίνητου και φυσικά τα στοιχεία μου. Τότε ο οδηγός, βρίζοντάς με και απειλώντας με, μπήκε στο αυτοκίνητο κι έφυγε. Πριν περάσουν… δευτερόλεπτα, ήρθε και στάθμευσε παράνομα στην ίδια θέση ένα επαγγελματικό βαν. Όταν επεσήμανα και πάλι ευγενικά στον νέο οδηγό ότι έχει σταθμεύσει παράνομα, αυτός απάντησε ότι έχει παρκάρει νόμιμα(!) και απομακρύνθηκε.

Καθώς δεν είχα όρεξη να επαναληφθεί το προηγούμενο σκηνικό, απλώς έφυγα κι εγώ – με την ίδια απογοήτευση που έφυγα και το Σάββατο το μεσημέρι από το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, όταν για άλλη μια φορά είδα πολλά αυτοκίνητα να σταθμεύουν παράνομα στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Θυμωμένος το Σάββατο ανάρτησα μια φωτογραφία στο Facebook, με λεζάντα «Καλαμάτα ανεξέλεγκτη πόλη». Διαβάζοντας τα σχόλια από κάτω, διαπίστωσα ότι πολλοί συμπολίτες μας αναφέρονται γενικώς και αορίστως στην ατομική ευθύνη των οδηγών, παραβλέποντας εντελώς το ότι υπάρχουν αρμόδιες αρχές που οφείλουν να επαναφέρουν στην τάξη όσους παρανομούν!

Καλό είναι λοιπόν να υπενθυμίσουμε σε όλους, και πρωτίστως σε όσους θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας, ότι δημοκρατία χωρίς νομοκρατία δεν υπάρχει. Όταν επικρατεί ο νόμος του ισχυρότερου ή του πιο θρασύ, είναι θέμα χρόνου αρχικώς η πόλη να γίνει Φαρ Ουέστ… και στη συνέχεια να επιβληθούν αυταρχικές ηγεσίες, επειδή θα υποσχεθούν επιβολή της τάξης μέσω του περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων. Από εκεί και πέρα, πράγματι ο κάθε πολίτης είναι ατομικά υπεύθυνος, τόσο για την τήρηση του νόμου όσο και για την προάσπιση της δημοκρατίας.  «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία» διατάσσει η Ακροτελεύτια Διάταξη του Συντάγματος. Και οι δημότες της Καλαμάτας έχουν υποχρέωση να αγωνιστούν ενάντια σε όσους επιθυμούν να μετατρέψουν την πόλη σε Φαρ Ουέστ.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός