Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 12:21

Κλιματική ουδετερότητα χωρίς προαστιακό τρένο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Μετά τη χρεοκοπία του 2010 και στο πλαίσιο των περικοπών για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, ανακοινώθηκε μεταξύ πολλών άλλων ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν η Σχολή Λογοθεραπείας (στο πρώην ΑΤΕΙ Καλαμάτας και νυν Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στο στρατόπεδο Καλαμάτας και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου.

Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες η Σχολή Λογοθεραπείας λειτουργεί κανονικά, το στρατόπεδο της Καλαμάτας ανοίγει ξανά για να υποδεχθεί σε λίγους μήνες νεοσύλλεκτους, αλλά κανένας πολιτικός φορέας δεν συζητά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.

Προφανώς δεν έχει νόημα να αναλύσουμε πάλι, ακόμα μια φορά, τις προτεραιότητες του παρελθόντος που μέχρι σήμερα διατηρούν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατών-μελών. Έτσι κι αλλιώς οι Μεσσήνιοι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, δυσκολεύονται να συνδέσουν το χαμηλό τους εισόδημα με τις πολιτικές τους επιλογές – και γι’ αυτό πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου μέσω των… πελατειακών σχέσεων.

Θα ήμασταν όμως αφελείς, αν όχι συνένοχοι στην άσκηση της αντιαναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, αν δεν επισημαίναμε την αδιαφορία των ευαγγελιστών της κλιματικής ουδετερότητας για το τρένο. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν οι ευαγγελιστές της κλιματικής ουδετερότητας ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο μέσος Μεσσήνιος μπορεί να διαθέσει 30.000 ευρώ για ένα μέσο οικογενειακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στην πραγματική Μεσσηνία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατώνμελών, ο μέσος πολίτης μόνο ηλεκτρικό ποδήλατο μπορεί να αγοράσει – αλλά και η διάθεση για δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων είναι… ανάλογη της λειτουργίας προαστιακού σιδηρόδρομου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ευαγγελιστές της κλιματικής ουδετερότητας οφείλουν να αποδείξουν με στοιχεία ότι χωρίς τρένο μπορεί να υπάρξει 1) πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, και 2) σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη βέβαια, το οριστικό θάψιμο της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτα – Αεροδρόμιο – Μεσσήνη κάτω από τον αυτοκινητόδρομο για το Ριζόμυλο βάζει ταφόπλακα στον προαστιακό σιδηρόδρομο, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του μέσου εισοδήματος και περαιτέρω επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου. Πάντως, την ίδια «ταπεινή» άποψη για το τρένο φαίνεται πως έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, σε αντίθεση με τους ντόπιους ευαγγελιστές της κλιματικής ουδετερότητας, προωθεί παντού σε όλες τις χώρες τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και μεταφορές. Μόνο στη Μεσσηνία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατών-μελών, πολίτες και πολιτικοί μοιάζουν να βαυκαλίζονται πως θ’ αγοράσουν Tesla με δανεικά κι αγύριστα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός