Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2023 19:20

Ο κόμπος στο χτένι της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να επιβιώσουν θα πρέπει αρχικά να πετύχουν πρωτόγνωρους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να ενισχύσουν το εισόδημα των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι πραγματική και όχι σε τρέχουσες τιμές του ΑΕΠ λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων που εξάγει η Motor Oil ή λογιστική λόγω της μείωσης του πληθυσμού στον υπολογισμό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επίσης η διανομή του εισοδήματος πρέπει να γίνει προφανώς με διαφορετικούς όρους, ώστε να μη βγαίνουν κερδισμένοι όσοι δηλώνουν ψευδώς χαμηλό εισόδημα ακόμα και κάτω από 1.000 ευρώ το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομίες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου για να συγκλίνουν με τις ευρωπαϊκές θα πρέπει να βελτιώσουν ουσιαστικά τους βασικούς οικονομικούς δείκτες.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας αντιστοιχούσε στο 44,3% του μέσου ευρωπαϊκού των 27 κρατών - μελών, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Πελοποννήσου αντιστοιχούσε στο 50,8% του μέσου ευρωπαϊκού. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2020 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας διαμορφώθηκε στα 11.724 ευρώ, της Πελοποννήσου στα 13.546 ευρώ, της Ελλάδας στα 15.461 ευρώ και της Ευρώπης των «27» στα 26.440 ευρώ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το 23,4% των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρέθηκε το 2022 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στην Ελλάδα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας βρέθηκε το 18,8% του πληθυσμού. Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.712 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.995 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Δεν έχει νόημα δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να αναζητήσουμε τις αιτίες και τους υπαίτιους της οικονομικής υπανάπτυξης και της φτώχειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι και αλλιώς πολλοί ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο ορίζοντα εξαιτίας των κομματικών παρωπίδων και απλώς θα επιχειρήσουν να τα φορτώσουν όλα στους αντιπάλους. Αρκεί να συμφωνήσουμε (ρητά ή υπόρρητα, μάλλον δεν έχει σημασία) ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για διαχείριση της μιζέριας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

(Σ.Σ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών )

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός