Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 10:31

Ανεφάρμοστοι νόμοι λόγω εκλογικών παζαριών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της Καλαμάτας είναι νόμος του κράτους από το 2011, αλλά κανένας δεν γνωρίζει πότε θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που προβλέπει για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας με διάνοιξη της οδού Κρήτης και για την αξιοποίηση του δυτικού παραλιακού μετώπου από τον ποταμό Αρι μέχρι τις εκβολές του Παμίσου.

Κανένας επίσης δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η μεταφορά των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ από την όχθη του Νέδοντα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού και της (πρώην) ΜΟΛΑΚ, όπως προβλέπει το ΓΠΣ, που υπενθυμίζουμε πως είναι νόμος του κράτους από το 2011.

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η εφαρμογή του νόμου ξεκινά αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην Ελλάδα όμως, και όχι μόνο στο Δήμο Καλαμάτας, οι νόμοι παραμένουν ανεφάρμοστοι μέχρι να επέλθει συμφωνία στο… εκλογικό παζάρι για τις ψήφους της πελατείας στην επόμενη αναμέτρηση. Όποιος νομίζει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται διαφορετικά στην Ελλάδα μπορεί να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας Διονύση Αλευρά και Βασίλη Κοσμόπουλο, για να μάθει πώς παζάρευαν το 2006 τα πελατειακά δίκτυα το πολεοδομικό μέλλον της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Προς τιμήν τους τόσο ο κ. Αλευράς όσο και ο κ. Κοσμόπουλος αρνήθηκαν να θέσουν στο τραπέζι του εκλογικού παζαριού τα πολεοδομικά θέματα της Καλαμάτας και για αυτό προφανέστατα ηττήθηκαν.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι νικητές των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ΓΠΣ και των μελετών της Βέργας, του Ασπροχώματος και της Μαντίνειας ή αν απλώς αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, επειδή δεν είχαν μεγαλύτερες δυνατότητες. Εκ του αποτελέσματος όμως και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, αποδεικνύεται ότι η Καλαμάτα εισπράττει… ψίχουλα, επειδή μεταξύ άλλων δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά ούτε τη λειτουργία της Costa Navarino ούτε τον αυτοκινητόδρομο Α7. Τόσο οι υποδομές του Α7 όσο και η επένδυση της Costa Navarino μένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες, επειδή οι δημοτικές αρχές της τελευταίας δεκαπενταετίας, με τη σύμφωνη γνώμη του εκλογικού σώματος, δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που εμποδίζουν τη διάνοιξη της Κρήτης, την αξιοποίηση του δυτικού παραλιακού μετώπου, τη μετακίνηση των συνεργείων της ΔΕΥΑΚ, την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο κέντρο της Καλαμάτας και την πολεοδόμηση της Κηπούπολης, της Βέργας, του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας.

Θα ολοκληρωθούν την επόμενη πενταετία τουλάχιστον όσα προβλέπει το ΓΠΣ, που είναι νόμος του κράτους από το 2011; Πολύ αμφιβάλλω και η στάση του εκλογικού σώματος για τον Μεγάλο Περίπατο του Κώστα Μπακογιάννη απλώς ενισχύει τις αμφιβολίες μου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός