Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 12:10

Μετάδοση συνεδριάσεων, διαφάνεια και λογοδοσία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για ανεξήγητους λόγους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αυτοδιοικητικής τετραετίας, ενώ μεταδίδονταν διαδικτυακά οι συνεδριάσεις του υποβαθμισμένου (από την κυβέρνηση) Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, δεν μεταδίδονταν οι συνεδριάσεις της αναβαθμισμένης (από την κυβέρνηση) Οικονομικής Επιτροπής.

Ουσιαστικά οι σημαντικότερες αποφάσεις της τετραετίας ελήφθησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κι έτσι η κοινή γνώμη δεν έμαθε ποτέ ούτε τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας, ούτε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της μειοψηφίας. Σε μια ιδανική χώρα βεβαίως, οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρίστανται αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις της Επιτροπής και να κάνουν ρεπορτάζ αποκλειστικά στην Περιφέρεια, ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Στην κατακερματισμένη ενημερωτική αγορά της Περιφέρειας όμως, τα μέσα δεν έχουν αυτή την «πολυτέλεια» – κι αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι υποψήφιοι που τρέχουν στα τηλεοπτικά πρωινάδικα της Αθήνας για να καλύψουν το δικό τους έλλειμμα αναγνωρισιμότητας.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε για πολλοστή φορά την τεράστια ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την υποβάθμιση του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα βαθύπεδα της αδιαφάνειας. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, με την αδιαφορία της, έχει δωρίσει την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην κυβερνητική παράταξη, ενώ γνωρίζει ότι στα μεταπολιτευτικά χρόνια αυτοδιαλύθηκαν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ερείσματα στην αυτοδιοίκηση. Κατά την ταπεινή μου μάλιστα άποψη, τόσο η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2019 εδράζονται στην αδυναμία ανάδειξης της αντισυνταγματικότητας των νόμων με τους οποίους άλλαξε η σύνθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε Δήμους και Περιφέρειες. Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ του… Ανδρέα Παπανδρέου θα είχε ξεκινήσει Ανένδοτο, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της προηγούμενης περιόδου σιώπησαν εγκληματικά, τόσο για τον αντισυνταγματικό (σύμφωνα και με το ΣτΕ) νόμο, όσο και για το έλλειμμα ουσιαστικής διαφάνειας στις συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα λάθη του παρελθόντος, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, περιφερειακές αρχές και παρατάξεις πρέπει να ενισχύσουν τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Διαφορετικά, αν δηλαδή συνεχιστεί η λήψη αποφάσεων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αργά ή γρήγορα θα αρθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, με ολέθριες επιπτώσεις τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την ευημερία του τόπου. Γι’ αυτό, όχι μόνο πρέπει να μεταδίδονται διαδικτυακά οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής, αλλά και να είναι διαθέσιμες στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους όλες οι εισηγήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.