Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 11:29

Η Μεσσηνία πληρώνει πολύ ακριβά τις εμμονές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)

Πέρυσι χάσαμε περίπου 25.000 επιβάτες διεθνών πτήσεων σε σχέση με πρόπερσι. Και μαζί τους, χάσαμε 58,4 εκατομμύρια ευρώ…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», το 2023 σε σχέση με το 2022 οι αφίξεις επιβατών διεθνών πτήσεων μειώθηκαν κατά 15,2%: από 160.060 σε 135.645 ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου μειώθηκαν κατά 15,2%: από 383,4 σε 325 εκ. ευρώ. Αυτή η μείωση κατά 15,2%, τόσο των αφίξεων διεθνών πτήσεων όσο και των ταξιδιωτικών εισπράξεων, επιβεβαιώνει τη σχέση που συνδέει ευθέως τις διεθνείς πτήσεις με τα τουριστικά έσοδα. Και αφήνει έκθετους εκείνους που ακόμα περιμένουν την ανάπτυξη από τον… αυτοκινητόδρομο Α7.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία εκθέτουν όσους δεν αντιλαμβάνονται τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στη σύγχρονη οικονομία ο τουριστικός κλάδος και το σύγχρονο αεροδρόμιο. Η πολιτική, η οικονομική και η πνευματική ηγεσία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στον αυτοκινητόδρομο Α7, επενδύοντας στην προσέλκυση επισκεπτών από την Αθήνα, ενώ αγνόησαν επιδεικτικά το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Πίστευαν εμμονικά πως οι αλλοδαποί δαπανούν λιγότερα χρήματα από τους Έλληνες, αφού σύμφωνα με το γνωστό καφενόβιο παραμύθι «οι ξένοι τρώνε μόνο μία χωριάτικη». Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου το περσινό πρώτο εννεάμηνο είχε ταξιδιωτικά έσοδα μόνο 325 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο η Κρήτη, επειδή επενδύει διαρκώς στα αεροδρόμιά της, είχε ταξιδιωτικά έσοδα 4,7 δισ. ευρώ! Και φυσικά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύδουν κατηγορηματικά όσους υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επενδύει στον… ποιοτικό τουρισμό: Γιατί εδώ ο μέσος επισκέπτης δαπανά 551,1 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ ο επισκέπτης της Κρήτης δαπανά 986,1 ευρώ ανά επίσκεψη. Κλείνοντας τον θλιβερό απολογισμό του 2023 για τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, απλώς θα καταγράψουμε ότι το 2023 στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είχαμε 1.948 διεθνείς πτήσεις, ενώ το 2022 είχαμε 2.245 πτήσεις.

Με πιο απλά λόγια: Η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν επένδυσαν λίγες χιλιάδες ευρώ στην προσέλκυση πτήσεων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός