Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 18:27

Απλώς διαπραγματεύεται ...για να μην πάρει μέτρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σύμφωνα με τη «λίστα Νικολούδη», από το 2010 έως σήμερα 85.000 καταθέτες έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ. Κάνοντας τον πολλαπλασιασμό διαπιστώνουμε ότι 85.000 νοικοκυριά έχουν στείλει στο εξωτερικό τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των καταθετών -όπως και το σύνολο των χρημάτων- οι οποίοι έχουν εμβάσει σε ξένες τράπεζες ποσά από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.

Αγνωστο παραμένει επίσης το πότε και πόσα από αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσο πλανάται πάνω από τη χώρα το φάντασμα της δραχμής. Με άλλα λόγια: Τουλάχιστον 17 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν εκτός Ελλάδας επειδή η κυβέρνηση συνεχίζει να «διαπραγματεύεται σκληρά» με τους δανειστές την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. 

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι σημερινοί ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό. Η εκάστοτε αντιπολίτευση απαντά «ναι», αλλά όταν γίνει κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η σύλληψη των φοροφυγάδων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επίσης διαπιστώνει ότι, ακόμα κι αν εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, είναι δύσκολο να μπει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο, καθώς θα ακολουθήσει μακροχρόνια δικαστική... εμπλοκή μέχρι τελικώς να πληρώσει -αν βεβαίως πληρώσει- ο φορολογούμενος.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι υποστηρίζουν ότι θα γεμίσουν το δημόσιο ταμείο με φόρους από το παρελθόν, είτε κοροϊδεύουν το κόσμο με στόχο να υφαρπάξουν τη ψήφο όσων πιστεύουν πως «λεφτά υπάρχουν» είτε δεν ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν. Το μόνο που μπορεί να κάνει τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες κυβερνήσεις είναι να δημιουργήσουν τους μηχανισμούς και το φορολογικό σύστημα που θα αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή στο μέλλον. Για να επιτύχουν το στόχο αυτό, θα πρέπει να λάβουν καταρχάς υπόψη τους ότι στην Ελλάδα λειτουργούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γι' αυτό είναι δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε χώρες όπου ο μεγαλύτερος όγκος της οικονομικής δραστηριότητας ασκείται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. 

Η φοροδιαφυγή των μικρών επιχειρήσεων μπορεί να παταχθεί μόνο με την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για όλες τις συναλλαγές - αλλά σε αυτή την περίπτωση θα βάλουν λουκέτο εκατοντάδες επιχειρήσεις που σήμερα επιβιώνουν βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ. Αρα, καμία κυβέρνηση δεν θα πάρει εύκολα μια απόφαση που απειλεί να τινάξει στον αέρα την αγορά. 

Βεβαίως, αν υπήρχε πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτή τη στιγμή δεν θα συζητούσαμε για τους 85.000 καταθέτες που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό, αλλά για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους μικρομεσαίους οι οποίοι θα κλείσουν την επιχείρησή τους επειδή δεν θα μπορούν πλέον να κλέβουν τον ΦΠΑ. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν παίρνει μέτρα: Οπως και οι προηγούμενες, απλώς διαπραγματεύεται για να μην πάρει μέτρα.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 18:29