Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 17:27

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για ηλεκτρονικές συναλλαγές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Από όσα μέτρα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το μόνο που μπορεί να αποδώσει πραγματικούς καρπούς είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με μείωση του ΦΠΑ κατά 3% για τις αγορές που γίνονται με κάρτες ή μέσω υπολογιστή. 

Σύμφωνα μάλιστα με μία από τις προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για τις συναλλαγές με μετρητά θα ισχύει ενιαίος συντελεστής 18% (πλην του χαμηλού 6,5%) ενώ για τις αγορές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ο συντελεστής θα είναι 15%. 

Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη μάχη κατά της παραοικονομίας. Ειδικά αν ταυτόχρονα απαγορευτεί η πληρωμή με μετρητά σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές κ.λπ., καθώς επίσης στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, ίσως και να εκπλαγούμε από την «αναπάντεχη» αύξηση του ΑΕΠ. Εκτιμώ όμως ότι δύσκολα θα γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του κινήματος «δεν κόβω απόδειξη, δεν αποδίδω ΦΠΑ» που επιβιώνουν απλώς επειδή κρατούν στο ταμείο τους το φόρο που πληρώνουν οι πελάτες. 

Ετσι κι αλλιώς, στο μετεμφυλιακό κράτος οι μικρομεσαίοι έχουν μάθει να λειτουργούν ως... αναρχοφιλελεύθεροι αναφορικά με τους φόρους και ως... σοσιαλιστές αναφορικά με τις επιδοτήσεις. Γι' αυτό και πάντα απαιτούν τα δυο ασυμβίβαστα: χαμηλή φορολόγηση και μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις. Πιστοί στο δόγμα «καλύτερα πλούσιος και υγιής... παρά φτωχός και ασθενής», μάλλον θα δυσκολευτούν πολύ να πιστέψουν ότι υπάρχουν ασθενείς πλούσιοι και υγιείς φτωχοί. 

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα αστεία, η είσπραξη των φόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσει σοβαρά η επιχειρηματική κοινότητα τόσο το ύψος των φορολογικών συντελεστών όσο και το ύψος των κρατικών δαπανών. Οταν όμως τα ταμεία γεμίζουν κυρίως με «Σχέδια Μάρσαλ» και δανεικά, κανένας δεν ενδιαφέρεται ούτε για την είσπραξη των φόρων ούτε για τη διαχείριση του κρατικού χρήματος. «Ελα μωρέ, από την τσέπη σου θα τα πάρουν;» ήταν η μόνιμη απάντηση, όταν ρωτούσες κάποιον γιατί να δοθούν περισσότερα χρήματα στις προνομιούχες συντεχνίες. Να δούμε πόσοι θα συνεχίσουν να απαντούν με τον ίδιο τρόπο αν και όταν αποδώσουν ΦΠΑ, μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

 

Ο,τι κι αν γίνει πάντως, δεν θα βαρεθώ να γράφω ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης για τους επιχειρηματίες που θα βάλουν λουκέτο επειδή θ' αναγκαστούν πια να πληρώνουν τον ΦΠΑ. Γιατί αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πραγματική οικονομία πριν το πάρουν χαμπάρι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι τραπεζίτες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 17:32