Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 17:22

Η πραγματική οικονομία σε καθεστώς ασφυξίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η πραγματική οικονομία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της νέας διαπραγμάτευσης, έχει δεχτεί με το κλείσιμο των τραπεζών ισχυρό πλήγμα και ήδη για δεκάδες επιχειρήσεις έχει σημάνει “πορτοκαλί συναγερμός”.

Στη Μεσσηνία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα φυσικά, οι επιχειρήσεις αγωνιούν τόσο για τις πωλήσεις τους όσο και για τον ανεφοδιασμό τους με πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ουσιαστικά το έλλειμμα ρευστότητας σφίγγει σα θηλιά το λαιμό της πραγματικής οικονομίας και απειλεί να την πνίξει πριν φτάσει η βοήθεια που θα συμφωνήσουν πολιτικοί και γραφειοκράτες. 

Βεβαίως για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, δεν νέκρωσαν τώρα με το κλείσιμο των τραπεζών όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Για παράδειγμα ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταρρεύσει εδώ και πολλά χρόνια. Αντιθέτως όμως ο τουριστικός και ο αγροτικός κλάδος παρέμειναν ζωντανοί δίνοντας πολύτιμες εισοδηματικές ανάσες στη μεσσηνιακή οικονομία. Μετά το κλείσιμο  των τραπεζών όμως ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει καταρρεύσει πλήρως αφού εκατομμύρια Ελληνες το μόνο που δεν σκέφτονται είναι να κάνουν διακοπές. Ευτυχώς μέχρι τώρα οι ακυρώσεις από το εξωτερικό κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν την ανοδική πορεία των προηγούμενων χρόνων. Σε καμία περίπτωση όμως το εισόδημα από τους αλλοδαπούς επισκέπτες δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα του εσωτερικού τουρισμού και δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προβούν σε κινήσεις που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι τυχόν κατάρρευση του τουριστικού κλάδου θα λειτουργήσει σαν χιονοστιβάδα που θα παρασύρει στην καταστροφή και άλλες επιχειρήσεις. 

Δυστυχώς όμως λίγοι έχουν αντιληφθεί πλήρως τις επιπτώσεις του κλεισίματος των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και ακόμα λιγότεροι μπορούν να δουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται δεκάδες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ. Το ρήγμα στην πραγματική οικονομία είναι τεράστιο και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Προς το παρόν μοναδικός στόχος παραμένει η επιβίωση. 

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 17:25