Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 17:13

“Κόκκινα" δάνεια και κόκκινες... δραχμές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Εχοντας ενηλικιωθεί όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μου κάνει καμία εντύπωση ούτε η αντιμνημονιακή ρητορική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν υπέρ του 3ου μνημονίου, ούτε η επαναστατική ρητορική όσων αρνούνται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα επειδή ερωτεύτηκαν παράφορα την εξουσία.

Αντιθέτως, εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει το πάθος με το οποίο πολλοί Ελληνες ταυτίζονται με τις “μεγάλες ιδέες”, ενώ αρνούνται να συζητήσουν για πεζά προβλήματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. 

Δυστυχώς όμως για όλους μας, η παραμονή της Ελλάδας στο κλαμπ των πλουσίων δεν δεν θα κριθεί από το βαθμό ταύτισης με τις “μεγάλες ιδέες”, αλλά από την επίλυση προβλημάτων όπως αυτού των “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα "κόκκινα" δάνεια έχουν φτάσει τα 100 δισ. ευρώ... ενώ το 70% των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί παραμένουν μη εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της “Καθημερινής”, από τις τράπεζες «οι αποπληρωμές περιορίστηκαν στο 20% έως το 50% των ενήμερων στεγαστικών δανείων, δημιουργώντας συνθήκες νέας δραματικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τάση αυτή επαληθεύει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα τέλη του 2014 στο 40% του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων, με ανοδική τάση το πρώτο εξάμηνο του έτους». 

Τη ίδια ώρα, η πλειονότητα των οφειλετών πιστεύει ότι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους θα συνοδευτεί με “σεισάχθεια” - και γι' αυτό έχει σταματήσει να πληρώνει όχι μόνο τις δόσεις των δανείων, αλλά και τους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού. Πραγματικά, δεν έχει καμία σημασία αυτή τη στιγμή αν είναι ορθολογική ή ανορθολογική η εκτίμηση όσων έχουν σταματήσει να πληρώνουν επειδή περιμένουν διαγραφή ή αναδιάρθρωση οφειλών. Σημασία έχει ότι τα δάνεια δεν εξοφλούνται και ότι θα καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν χρειάζεται να συνταχθεί κάποια νέα μελέτη, ώστε να διαπιστώσει ο πρωθυπουργός ότι χωρίς τράπεζες δεν μπορούμε να πάμε... ούτε στη δραχμή. Γνωρίζω όμως ότι αν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, σύντομα θα μας φαίνονται παράδεισος οι κόκκινες δραχμές και τα δελτία τροφίμων του Λαπαβίτσα.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 16:19