Κυριακή, 01 Μαϊος 2016 19:40

Πυλώνας της παρακμής η μικρομεσαία διαπλοκή 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η αύξηση των φόρων και των ασφαλίστρων δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, και τελικώς σε κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς οι συνεπείς μέχρι τώρα επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν και τα νέα βάρη: Την αυτονόητη αυτή αλήθεια, που τη γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι Ελληνες, συνεχίζουν να την “αγνοούν” τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές - οι οποίοι είναι έτοιμοι για μια ακόμα φορά να εγκρίνουν μέτρα που, ενώ θα μπορούσαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα σε ένα κανονικό κράτος, θα φέρουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον ελληνικό ληστρικό κρατικοκαπιταλισμό. 

Ετσι λοιπόν, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πριν ακόμα εκδηλωθεί η κρίση επιβίωναν ή και πλούτιζαν μην πληρώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αδιαφορούν πλήρως και για τη νέα αύξηση των φόρων και των εισφορών, αφού συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτα. Βεβαίως σήμερα, 8 χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν - αλλά σίγουρα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή δεν είναι παιδιά της ύφεσης: Είναι παιδιά των πελατειακών σχέσεων με τα κυβερνητικά κόμματα, τα οποία ψάρευαν ψήφους σβήνοντας χρέη και κάνοντας χαριστικές ρυθμίσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Ομως, ενώ έχει χυθεί πολύ μελάνι για τις σχέσεις διαπλοκής των κομμάτων με τις μεγάλες επιχειρήσεις, παραμένουν στο απυρόβλητο οι πελατειακές σχέσεις με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεξιοί και αριστεροί θεωρούν τους μικρομεσαίους ως «βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας». Στην πραγματικότητα όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτός από πυλώνας της οικονομίας, είναι και πυλώνας της παραοικονομίας και της διαφθοράς, που συντέλεσαν τα μέγιστα στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας, οι χιλιάδες πολυτελείς βιλίτσες και βιλάρες που χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, με μαύρο χρήμα από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχιας. 

Εννόειται ότι το επίσημο κράτος ποτέ δεν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν τόσοι πάμφτωχοι μικρομεσαίοι να είναι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών ή να μισθώνουν από οffshore εταιρείες βίλες αντί πινακίου φακής. Δεν αναρωτήθηκε επίσης ποτέ πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν να λειτουργούν επί τόσα χρόνια επιχειρήσεις που παρουσιάζουν συνεχώς ζημιές ή κέρδη λίγων δεκάδων ευρώ. 

Ουσιαστικά τα επίσημα στοιχεία για το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο παρά αναξιόπιστα Greek statistics, τα οποία και θα πρέπει να αγνοηθούν πλήρως στη χάραξη οποιασδήποτε πολιτικής, αφού δεν απεικονίζουν  αλλά αντίθετα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως, τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και οι εταίροι τα θεωρούν τόσο αξιόπιστα ώστε να σχεδιάζουν πάνω τους τα εκάστοτε δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το μόνο που κατορθώνουν φυσικά, δεν είναι απλώς να υπολογίζουν λάθος τον πολλαπλασιαστή, αλλά να βυθίζουν σε ολοένα και βαθύτερη ύφεση την πραγματική οικονομία.  

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αιτίες της μικρομεσαίας διαπλοκής, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει με δημοσιονομικά μέτρα που βασίζονται στα Greek statistics των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Δεν θα έρθει πάντως ούτε με το κλείσιμο όλων αυτών των επιχειρήσεων, καθώς, όσο κι αν ακούγεται παράλογο, η παραοικονομία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας - και αν καταρρεύσει θα συμπαρασύρει πιθανότατα και τους υγιείς πυλώνες. 

Μοναδική διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο είναι η θέσπιση νέων κανόνων, οι οποίοι πρέπει να βασιστούν στα πραγματικά στοιχεία και όχι στα Greek statistics. Ετσι κι αλλιώς, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μικρό και σαφές θεσμικό πλαίσιο, που θα ισχύει απαρέγκλιτα για όλες τις επιχειρήσεις και το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια για συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις. Για να μπορέσει όμως να εφαρμοστεί, θα πρέπει να αφήσει ήσυχους φορολογικά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μικρό τζίρο, και να εστιάσει τους ελέγχους α) στην καταγραφή των πραγματικών πωλήσεων και β) στην είσπραξη του ΦΠΑ. 

Για παράδειγμα: Μπορεί να απαλλάξει από κάθε φορολογική υποχρέωση τις επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο των 50.000 ευρώ και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο μικρότερο από 25.000 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως, για να καταγράφεται ο πραγματικός τζίρος, θα πρέπει όλα τα τιμολόγια να εξοφλούνται με ψηφιακό χρήμα, καθώς επίσης να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή με κάρτες στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από 50.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. 

Σε κάθε περίπτωση, η μικρομεσαία παραοικονομία πρέπει να περιοριστεί. Κι αυτό δεν θα συμβεί όσο το κράτος συνεχίζει να... παριστάνει ότι ελέγχει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - ούτε όσο οι ίδιες οι επιχειρήσεις συνεχίζουν αέναα να δηλώνουν τζίρους κάτω από τα όρια της φτώχιας. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 16:00