Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 20:02

Προστασία του τουρισμού από τους “πειρατές” της… αρπαχτής 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η έναρξη των πτήσεων της British Airways που θα συνδέσουν το Λονδίνο με την Καλαμάτα, σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της βρετανικής τουριστικής αγοράς όχι μόνο για τον προορισμό της Μεσσηνίας αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Γι' αυτό στην επίσημη υποδοχή της σημερινής πτήσης θα ήταν καλό να δούμε εκπροσώπους της τουριστικής κοινότητας από όλους τους νομούς και όχι μόνο από τη Μεσσηνία.

Γενικότερα οι Πελοποννήσιοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα όσο σκέφτονται τοπικιστικά, ενώ έχουν να κερδίσουν πολλά προβάλλοντας ως ενιαίο τον προορισμό της Πελοποννήσου. Το ίδιο θα έκανε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια είχε εντός των ορίων της αναγνωρίσιμους διεθνείς προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ο Μυστράς, η Αρχαία Μεσσήνη και το Ανάκτορο του Νέστορα. Το ίδιο θα έκανε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια διέθετε αστικούς προορισμούς σαν την Καλαμάτα και το Ναύπλιο. Το ίδιο θα έκανε οποιοδήποτε άλλο… νησί διέθετε δεκάδες χιλιόμετρα ακτών και βουνά σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. 

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αρκεί η προβολή των προορισμών. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του τουριστικού προϊόντος από τους “πειρατές” της αρπαχτής. Και ενώ στην προβολή του προορισμού της Πελοποννήσου πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι επιχειρήσεις, στην προστασία του τουριστικού προϊόντος καλούνται να πρωταγωνιστήσουν οι φορείς (Επιμελητήρια, ξενοδοχειακές ενώσεις κ.λπ.), η Περιφέρεια και οι δήμοι. Φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εξαντλήσουν τις αρμοδιότητες που τους δίνει το θεσμικό πλαίσιο, για να περιορίσουν τη δυσφημιστική δράση όσων πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δυστυχώς και στην Πελοπόννησο όπως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια που θυμίζουν κελιά φυλακών, εστιατόρια που σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό και το πωλούν για… σπιτικό, ταβέρνες που μαγειρεύουν με τρανς λιπαρά ενώ στον κατάλογο γράφουν ότι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και καταστήματα που προσφέρουν τριτοκοσμικές υπηρεσίες σε τιμές Ευρώπης. Βεβαίως οι περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν πλέον ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς οι “πειρατές” της αρπαχτής δεν δυσφημούν μόνο το δικό τους μαγαζί. Δυσφημούν γενικότερα το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και γι' αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα που είναι νωρίς πριν οι “πειρατές” βουλιάξουν ό,τι με πολύ κόπο “ναυπηγήθηκε”.  

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 18:15