Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 21:04

Στρατόπεδα με δανεικά  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η άμεση και έντονη αντίδραση των πολιτικών και των φορέων για το στρατόπεδο της Καλαμάτας αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας λειτουργούν άψογα μπροστά σε ενδεχόμενο κίνδυνο αφαίρεσης κεκτημένου εισοδήματος, ενώ αντιθέτως υπάρχει έλλειμμα προτάσεων και θέσεων για τη δημιουργία επιπλέον πλούτου.

Αυτό σε ένα βαθμό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τον κίνδυνο της απώλειας, ενώ δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος πέρα από τους γνωστούς μέχρι τώρα τρόπους. 

Ειδικότερα οι Ελληνες -και όχι μόνο οι Μεσσήνιοι- τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει βαθιά συντηρητικοί καθώς ενδιαφέρονται κυρίως να συντηρήσουν τα “κεκτημένα” και ελάχιστα για την αύξηση του πλούτου. Ως “κεκτημένα” μάλιστα θεωρούνται και τα δάνεια και για αυτό γέμισαν οι πλατείες από αγανακτισμένους όταν στέρεψε η πηγή του δανεικού χρήματος. Ομως η Ελλάδα δεν μεγαλούργησε όταν οι Ελληνες αγωνίζονταν να διατηρήσουν τα “κεκτημένα” τους. Μεγαλούργησε όταν οι Ελληνες έμποροι και ναυτικοί ρίσκαραν και τη ζωή τους ακόμα για να αυξήσουν τον πλούτο της φαμίλιας τους και της πατρίδας τους. 

Σήμερα όμως και ενώ το διεθνές εμπόριο ανθεί, ελάχιστοι Ελληνες είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν οτιδήποτε, ενώ σχεδόν όλοι είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους για να μην κλείσει σήμερα το στρατόπεδο και αύριο μια πανεπιστημιακή σχολή χαμηλής ζήτησης. Ετσι κι αλλιώς μια εσωστρεφής κοινωνία αδυνατεί να αντιληφθεί ότι είναι εφικτή η οικονομική αξιοποίηση του οικοπέδου που φιλοξενεί το στρατόπεδο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει στη Μεσσηνία μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που προσφέρουν οι νεοσύλλεκτοι. Σχεδόν όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη έρχεται μόνο με στρατόπεδα, κρατικά πανεπιστήμια (γιατί τα ιδιωτικά εμπορευματοποιούν την παιδεία), δικαστήρια, κρατικά νοσοκομεία (γιατί τα ιδιωτικά εμπορευματοποιούν την υγεία) και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να βολευτεί η τοπική εκλογική πελατεία. Αντιθέτως ελάχιστοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων σε όλους τους τομείς προκειμένου να σταματήσει η συρρίκνωση του εισοδήματος. 

 Με απλά λόγια: Τα στρατόπεδα δεν αρκούν πλέον για τη διατήρηση του πλούτου και ο συντηρητισμός της κοινωνίας οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν αυτό πολίτες και πολιτικοί, από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία που σήκωσε αυτή τη φορά τα λάβαρα του συντηρητισμού, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την ύφεση. Διαφορετικά οι νεοσύλλεκτοι του στρατοπέδου θα έχουν ολοένα και λιγότερά χρήματα στη διάθεσή τους για να καταναλώσουν, ενώ το κράτος στο τέλος δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία των ΚΤΕΛ και θα μετακινούνται εντός και εκτός νομού με στρατιωτικά οχήματα, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικονομίες που έχουν χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 21:08