Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 20:20

ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Γράφτηκε από την
ΔΗΜΑΡ: «Ναι» στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και ψηφίστηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με 29 ψήφους υπέρ («ναι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών»), 22 ψήφους κατά (αποχή από την ψηφοφορία), 1 παρών και 1 λευκό.

Η απόφαση αναφέρει ότι « τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απ' όλα τα δημοκρατικά κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εργαλειακής διαχείρισης».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε «η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση. Αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών».

Επανειλημμένως αναφέρει « θέλουμε βιώσιμη λύση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία».

«Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, οι υποχωρήσεις απέναντι στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό τροφοδοτούν την άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και όχι των προοδευτικών δυνάμεων».

Η απόφαση υπογραμμίζει οτι η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση και υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού. «Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ λέει ΝΑΙ στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Η ΔΗΜΑΡ λέει ΝΑΙ στη «συμφωνία των Πρεσπών».

Δεν είναι δυνατόν τα μείζονα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός στείρου δικομματισμού και μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της πραγματικότητας. Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη «συμφωνία των Πρεσπών» να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες» Δεν είναι δυνατόν όποιος ψηφίσει τη «συμφωνία των Πρεσπών» να θεωρείται ότι στηρίζει μια κυβέρνηση, της οποίας η θητεία ούτως ή άλλως λήγει σε μερικούς μήνες, και όχι την επίλυση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί περίπου τρεις δεκαετίες», τονίζεται.

Εκτός ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Άμεσα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ (29 υπέρ 22 κατά και 2 λευκά) να εγκρίνει την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επίσης με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

«Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών.Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.

Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα.», αναφέρει σχόλιο της ΔΗΜΑΡ για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER