Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 20:50

Αποχή Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας για κατάργηση Εφετείων

Την αποχή των μελών του συλλόγου από τα καθήκοντά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαπειλούμενη κατάργηση των Εφετείων Καλαμάτας, Αγρινίου και Χαλκίδας, αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Η προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας από τα ακροατήρια των δικαστηρίων όλης της επικράτειας θα γίνει αύριο και την Παρασκευή.

Μιλώντας για το σχετικό ζήτημα που έχει προκύψει, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθανάσιος Πετρόπουλος επισήμανε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει μέσα στο Νοέμβριο ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζεται ο νέος δικαστικός χάρτης. Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι θα υπάρχουν καταργήσεις πρωτοδικείων και συγχωνεύσεις ειρηνοδικείων. Μετ’ εκπλήξεως από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει μέλος της ολομέλειας, ο Δημήτρης Φινοκαλιώτης πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενημερωθήκαμε ότι εκτός από την κατάργηση των πρωτοδικείων, η επιτροπή έχει αποφασίσει να καταργήσει και 3 εφετεία στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων είναι και το Εφετείο της Καλαμάτας. Εμείς σαν Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και σαν ολομέλεια, η άποψή μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να καταργηθεί κανένα Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, κανένα ειρηνοδικείο και πολύ περισσότερο το Εφετείο Καλαμάτας. Το οποίο είναι ένα εφετείο σε ένα νομό ο οποίος είναι ο πιο έντονα αναπτυσσόμενος νομός, που έχει τεράστιες τουριστικές επενδύσεις, που έχει αεροδρόμιο, που έχει πολλή δυναμική και σε κάθε περίπτωση είναι ένα εφετείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες χιλιάδες κόσμου. Ο οποίος θα είναι αναγκασμένος με την κατάργησή του να διανύει απίστευτα χιλιόμετρα για να δικάσει τις υποθέσεις του στο Εφετείο Ναυπλίου.
Η λογική της κυβέρνησης από ό,τι καταλαβαίνουμε είναι η δημιουργία ενός εφετείου σε κάθε Περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας. Αλλά στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το Εφετείο της Καλαμάτας πρέπει να παραμείνει, γιατί είναι και η μορφολογία τέτοια της Περιφέρειας, αλλά και η ποσότητα της δικαστικής ύλης είναι τέτοια, που είναι πολύ δύσκολο και από πλευράς κτηριακών υποδομών να σταθεί μόνο ένα εφετείο. Είναι αδύνατο να λειτουργήσει σωστά το Εφετείο Ναυπλίου έχοντας δεχθεί όλη την ύλη του Εφετείου Καλαμάτας.

Για αυτό εμείς αποφασίσαμε ομόφωνα προειδοποιητικά να απέχουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή από τα καθήκοντά μας. Επίσης έχουμε αποφασίσει μια συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης την Πέμπτη για να συζητήσουμε το θέμα αυτό».

Κ.Μπ.