Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 12:45

Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα

Ξεκίνησε χθες με τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας και συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, στις 28 Φεβρουαρίου του 2011, που διέπραξαν 4 ή 5 άτομα με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Κατηγορούμενος για το έγκλημα και τη ληστεία, ως φυσικός αυτουργός, είναι ένας 50χρονος, ενώ ένας 56χρονος Καλαματιανός κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία -ο οποίος θυμίζουμε είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα.

Οι κατηγορούμενοι πάντως, μέσω των συνηγόρων τους, αρνούνται ότι έκαναν αυτά για τα οποία τους κατηγορούν, όπως και πρωτόδικα. Οι συνήγοροι του 50χρονου ζήτησαν μάλιστα από το δικαστήριο, βασιζόμενοι σε μια ηχογραφημένη συνομιλία μέσα στη δικογραφία, να προσέλθουν δύο από τους μάρτυρες που δεν εμφανίστηκαν χθες στη δίκη για να καταθέσουν, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να κατονομάσουν τον πραγματικό δολοφόνο, απαλλάσσοντας τον πελάτη τους. Αλλά και οι ερωτήσεις των συνηγόρων προς τους δύο μάρτυρες αστυνομικούς σκόπευαν στην ανάδειξη μιας ενδεχόμενης δικαστικής πλάνης. Σε πολλά σημεία μάλιστα της κατάθεσης που έδωσαν στο δικαστήριο οι δύο αστυνομικοί, οι συνήγοροι αμφισβήτησαν την αρτιότητα και πληρότητα της αστυνομικής έρευνας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση στοιχείων που συλλέχθηκαν από τον τόπο του εγκλήματος, όπως μια γόπα τσιγάρου για την οποία δεν υπάρχει αποτέλεσμα DNA. Επίσης -σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του 50χρονου καταδικασθέντα ως φυσικού αυτουργού- φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά οι σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό του ακριβούς στίγματος των κινητών τηλεφώνων των κατηγορουμένων, αλλά και τυχόν υλικό από τις κάμερες (αν και δεν απαντήθηκε αν πράγματι υπήρχαν ή όχι) στο σπίτι του θύματος -στο οποίο χτύπησε ο συναγερμός λίγο πριν τις 2.30 τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου, αναστατώνοντας τη σύζυγο του δολοφονηθέντα.
Λίγο πριν ή λίγο μετά από αυτό το περιστατικό, η Αστυνομία προσδιορίζει -με βάση και την ιατροδικαστική έκθεση- την ώρα της δολοφονίας του επιχειρηματία.

ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ

Θυμίζουμε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης έγινε ύστερα από ένα χρόνο ερευνών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε τότε η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης με τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, καθώς οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί για μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στον Ασπρόπυργο (το ίδιο σχεδόν διάστημα με τη δολοφονία) αξιοποιήθηκαν μετέπειτα από τους αξιωματικούς της Καλαμάτας. Ετσι, οδηγήθηκαν στον 56χρονο Καλαματιανό και στον 50χρονο συγκατηγορούμενό του -οι οποίοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Όπως είχε προκύψει τότε από τα στοιχεία που είχε η Αστυνομία και αμφισβήτησαν χθες οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι κατηγορούμενοι μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στη δολοφονία είχαν “επαγγελματική εμπειρία” στις ληστείες. Φάνηκε επίσης πως πηγαινοέρχονταν για αρκετό διάστημα μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας πριν τη δολοφονία.

Ν.Κ.