Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 17:28

Εκλεισε πυροσβεστικό κρουνό και κάηκε σπίτι στο Μαχαλά

Σε 1 χρόνο φυλάκιση με αναστολή -όπως και πρωτόδικα- καταδικάστηκε χθες από το Εφετείο Πλημμελημάτων κάτοικος του οικισμού Μαχαλά, γιατί βρέθηκε ένοχος για φθορά ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά.

Τον κατηγορούμενο μήνυσε συγχωριανός του γιατί κάηκε το σπίτι του στη μεγάλη πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2007. Σύμφωνα με το μηνυτή, ο κατηγορούμενος έκλεισε τη μια βάνα στον πυροσβεστικό κρουνό για να έχει νερό και να σώσει το σπίτι του. Και όταν η φωτιά απείλησε το σπίτι του μηνυτή, δεν υπήρχε νερό για να τη σταματήσει. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες στο δικαστήριο από μάρτυρες και υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ο ίδιος έκλεισε για μισή ώρα τη βάνα. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος έκλεισε τη βάνα μεταξύ 1.30 με 2 το πρωί για να έχει νερό να σώσει το σπίτι του, και ο γιος του πήγε να φωνάξει την Πυροσβεστική. Επίσης, είχε ενημερώσει, όπως αναφέρθηκε, και τον πρόεδρο της περιοχής. Πράγματι, η Πυροσβεστική πήγε στις 2 το πρωί και έσωσε το σπίτι - ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες η φωτιά που έκαψε το σπίτι του μηνυτή ήρθε από άλλη κατεύθυνση, λίγο πριν τις 6 το πρωί. Ομως δεν υπήρχε νερό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εξαιτίας της φωτιάς οι αγωγοί είχαν υποστεί φθορές. Επιπλέον, κάποιοι για να έχουν νερό σε διπλανά χωριά φαίνεται ότι είχαν κλείσει τις βάνες στις σωλήνες που μεταφέρουν το νερό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή πίεση ή και καθόλου για το Μαχαλά. Μάρτυρες είπαν ακόμη ότι ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά -δηλαδή να μην κλείσει τη βάνα- γιατί ήδη υπήρχαν ζημιές στον αγωγό και εκεί που βρισκόταν το σπίτι του δεν είχε αρκετό νερό. Επίσης, από μάρτυρα ειπώθηκε ότι η Πυροσβεστική αποχώρησε από το σημείο όπου βρίσκεται το σπίτι του κατηγορούμενου γύρω στις 3.30 το πρωί και εκείνη την ώρα δεν υπήρχε άλλο μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό.

Σημειώνεται ότι ο γιος του μηνυτή -ο οποίος είναι μεγάλος σε ηλικία και δεν μπόρεσε να παραστεί- κατέθεσε ότι η δεξαμενή τους ήταν άδεια γιατί ο κατηγορούμενος έκοψε την παροχή του νερού στο υπόλοιπο χωριό. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με το μάρτυρα ήταν να μην καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους και να καούν μαζί άλλα 3 σπίτια, από το μέτωπο φωτιάς που μπήκε στον οικισμό λίγο πριν τις 6 το πρωί.

Ν.Κ.