Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 08:31

Αόριστη κάθειρξη στον ισοβίτη και 82 χρόνια σε 10 κατηγορούμενους

Ενοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ως καθ' έξη υπότροπο εγκληματία, έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον 53χρονο Καλαματιανό ισοβίτη και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών.

Οι δικαστές τον καταδίκασαν και για τις εκβιάσεις καταστημάτων και απόπειρες εκβίασης σε ποινή αόριστης διάρκειας, βάζοντας ως ελάχιστο όριο έκτισης ποινής τα 15 χρόνια. Ο 32χρονος "εισπράκτορας" της οργάνωσης από την Ανδρούσα καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη. Ο 28χρονος Καλαματιανός που έμενε στην Καλλιθέα, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και του δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, με τον όρο της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο 49χρονος Πειραιώτης καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Ο Αλβανός κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη. Ο 36χρονος Αθηναίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και του δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με την καταβολή εγγύησης 1.000 ευρώ και τον όρο της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ολοι οι παραπάνω κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για εκβίαση τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. 

Αθώος κρίθηκε ο 26χρονος από τον Καλαμαρά για την ηθική αυτουργία σε εκβίαση, αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή για κατοχή πυρομαχικών. 

Αθώος κρίθηκε και ο 24χρονος από τον Αντικάλαμο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση αλλά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών για απλή συνέργεια σε εκβίαση, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο 30χρονος Καλαματιανός πορτιέρης κρίθηκε αθώος για την παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό να υποβοηθηθεί η οργάνωση, αλλά καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή για κατοχή όπλων και βεγγαλικών με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Ενοχος για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής κρίθηκε και ο 36χρονος από το Αβραμιού με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή. 

Είχαν προηγηθεί οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Συγκεκριμένα, χθες αγόρευσαν η Κατερίνα Δημαρέση για τον 49χρονο Πειραιώτη, η Νικολέτα Παρθενίου για τον Αλβανό κατηγορούμενο, ο Γιώργος Ράλλης για τον 28χρονο Καλαματιανό που έμενε στην Καλλιθέα και τον 24χρονο από τον Αντικάλαμο, ο Βασίλης Αμανατίδης για τον 30χρονο Καλαματιανό πορτιέρη, ο Χρήστος Χρυσός για τον 36χρονο Αθηναίο και η Κυριακή Σεριάτου για τον 26χρονο από τον Καλαμαρά. Προχθές είχε αγορεύσει για τον Καλαματιανό ισοβίτη και τον "εισπράκτορα" από την Ανδρούσα ο Γιώργος Ράλλης. 

Ολοι οι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες για να ακούσουν τις ποινές εκτός από τον κατηγορούμενο από την Ανδρούσα, ο οποίος είχε ένα ατύχημα προχθές το βράδυ στα κρατητήρια και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας γιατί γλίστρησε και χτύπησε στο κεφάλι. Ο 53χρονος ισοβίτης άκουσε ήρεμος την απόφαση και αποχώρησε.   

Ν.Κ.