Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 17:16

Κανονικά από χθες δικαστικές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης

Εκτελούνται κανονικά από χθες όλες οι δικαστικές πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και καταβάλλονται οι εγγυοδοσίες, τα δικαστικά παράβολα και χρηματικά ποσά από μετατροπή ποινών.

Χθες πάντως δεν υπήρξε κοσμοσυρροή στα Δικαστήρια της Καλαμάτας για να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί, κατασχέσεις και εξώσεις και σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν και θα είναι ένα μέτρο πίεσης σε όσους δεν πληρώνουν, δεν αναμένεται κάποιο απότομο... μπαμ. Ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, η άρση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της αναστολής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων είναι μια πράξη «αποκατάστασης της δικονομικής ισότητας μεταξύ των διαδίκων». Οπως είπε μιλώντας στην "Ε" «ήρθε η ώρα να εκτελεστούν οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και δεν είχαν εκτελεστεί μέχρι τώρα, είναι στην ορθή κατεύθυνση και πρέπει να γίνει καθώς αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου στην Ελλάδα». Υπενθυμίζουμε ότι κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης είχε παγώσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου και είχε φέρει προβλήματα ειδικά σε ό,τι αφορά δεδουλευμένα και αποφάσεις διατροφής. Οπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κ. Μαργέλης, πατέρες που έχουν χωρίσει δεν μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους και γυναίκες δεν λάμβαναν την διατροφή, ενώ εργαζόμενοι περιμένουν δεδουλευμένα. Επιπλέον, σύμφωνα με νομικούς κύκλους η αναστολή εκτέλεσης ενίσχυε τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους. 

Να επισημάνουμε τέλος ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν μέσα σε 5 εργάσιμες μέρες από τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής ό,τι χρωστούν από πάσης φύσης εγγυοδοσίες, δικαστικά παράβολα και δόσεις από μετατροπή της ποινής τους. 

 Ν.Κ.