Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 20:55

Στο Μανιατάκειο Ιδρυμα εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας


Το Μανιατάκειο Ιδρυμα επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, όπου είχαν συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, την αντιπρόεδρο Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη και τη διευθύντρια του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Τζένη Ζαχαράκη.

Τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) εκπροσώπησαν οι Αναστάσιος Νεράντζης, πρώην υπουργός, Κώστας Μυγδάλης, διδάκτωρ Θεολογίας και σύμβουλος της ΔΣΟ, και Virgilio Avato, Ιταλός ελληνιστής, Αρβανίτης στην καταγωγή, πρόεδρος του Συλλόγου “Amici della Badia Greca” του San Nilo και διαπιστευμένος σύνδεσμος της ΔΣΟ με τους Καθολικούς Φορείς.
Τη συνάντηση απασχόλησαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Επίσης, συζητήθηκε και η ανάδειξη και αποκατάσταση της ιστορικής και εθνολογικής ταυτότητας των Αρβανιτών της Καλαβρίας και οι στενοί δεσμοί της με τους Ελληνες της Κορώνης. Οι συνομιλητές επικεντρώθηκαν επίσης στην επικαιροποίηση και την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της πρόσφατης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην περιοχή της Καλαβρίας.
Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν και απόψεις για την προοπτική ανάπτυξης και σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των Αρβανιτών της Καλαβρίας και της Κορώνης. Συζητήθηκε, μάλιστα, η πρόταση να διοργανώσει το Μανιατάκειο Ιδρυμα, με τη σύμπραξη των ενδιαφερομένων φορέων, στην Καλαβρία, μια συνάντηση-ημερίδα με θέμα την εκεί ιστορική παρουσία των εκ Πελοποννήσου Αρβανιτών ορθοδόξων χριστιανών. Επιπλέον, θέμα συζήτησης ήταν το ερώτημα εάν οι στόχοι του Μανιατάκειου Ιδρύματος συμπλέουν με τις επιδιώξεις της ΔΣΟ.
Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Νεράντζης ευχαρίστησε το Μανιατάκειο Ιδρυμα για τη διεξοδική συζήτηση, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς και για τη φιλοξενία.