Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 09:23

Κινητοποίηση για ρύπανση από αγωγό ομβρίων στα “Βραχάκια”

 

Εικόνα ρύπανσης που προκάλεσε κινητοποίηση στο δήμο, τη ΔΕΥΑ και το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, δημιουργήθηκε χθες στην παραλία της Καλαμάτας, στα “Βραχάκια”, στην εκβολή του αγωγού ομβρίων της Ηρώων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΚ, η ρύπανση (ένα μαύρο υγρό με έντονη δυσοσμία) οφείλεται σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του αγωγού ομβρίων, που απελευθέρωσαν στάσιμα όμβρια νερά, τα οποία κύλησαν κι έφθασαν στην εκβολή του αγωγού, ενώ ποσότητα πέρασε από τρύπες του αγωγού στη θάλασσα. Ενα μικρό τμήμα της μαύρισε στη δυτική πλευρά από τα “Βραχάκια”, στον προλιμένα. ΔΕΥΑΚ και Λιμεναρχείο πήραν δείγματα για να επιβεβαιώσουν την αιτία της ρύπανσης και πως δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί μετά από παράπονα πολιτών, περιοίκων και περαστικών, για έντονη δυσοσμία στη διασταύρωση Ναυαρίνου και Ηρώων. Στην αυτοψία δήμου, ΔΕΥΑ και Λιμεναρχείου διαπιστώθηκε η ύπαρξη του μαύρου υγρού που από τον αγωγό ομβρίων έφθανε στην εκβολή του. Λόγω του χωμάτινου αναχώματος από τα κύματα, δεν φαινόταν να έχει περάσει στη θάλασσα. Ωστόσο, η εικόνα έδειχνε πως το μαύρο υγρό είχε ρυπάνει τη θάλασσα στην πλευρά του προλιμένα. Βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΚ και ιδιωτικά βυτιοφόρα ρουφούσαν το μαύρο υγρό στη Ναυαρίνου από φρεάτιο του αγωγού ομβρίων και στην εκβολή του, πριν τη θάλασσα.

Στο σημείο της ρύπανσης βρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου - αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Αθανασόπουλος. Το Λιμεναρχείο εκτιμούσε ότι πρόκειται για “σκούρο υγρό αδιευκρίνιστης σύστασης”, πως δεν ήταν λύματα ούτε πετρέλαιο κι ενημέρωνε πως είχε σημειωθεί ρύπανση στον αιγιαλό και σε ένα μικρό τμήμα της θάλασσας.

Λόγω της παρέμβασης με τα βυτιοφόρα στη Ναυαρίνου, στο τέρμα της Ηρώων, η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο γινόταν με διευθέτηση κι εναλλάξ από το ένα ρεύμα.

Γ.Σ.