Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 08:11

Οι “θησαυροί” της Καλαμάτας μέσα από τη ματιά ενός... Πειρατή (φωτο)

 

Eνα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού έχει ξεκινήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο επί σειρά ετών “Βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού”, γνωστός και ως “Πειρατής του Θερμαϊκού”.

Ο Παναγιώτης Γεωργίου, γνώριμη φιγούρα στη Θεσσαλονίκη λόγω της παρουσίας του στο «Arabella Cruise» αλλά και στην πόλη της Θράκης λόγω της ενεργής συμμετοχής του στο θεσμό, τις τελευταίες μέρες επισκέφτηκε την Καλαμάτα, με αφορμή την κοινωνική δράση που μετουσιώθηκε σε δώρα για τα παιδιά -και τους γονείς κατ’ επέκταση- της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μια ιδέα που γεννήθηκε από τον ίδιο και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Καλαματιανό Καρναβάλι, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης - Αναψυχής Καλαμάτας και τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο “Αίολος”.

Ο ίδιος ωστόσο, με αφορμή την παρουσία του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν θα μπορούσε ως πειρατής να μην ανακαλύψει τους θησαυρούς της πόλης, οι οποίοι μπήκαν στην ατζέντα του, ώστε να γυριστεί όπως είπε στην «Ε» κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ένα σχετικό επεισόδιο για το κανάλι του στο YouTube με τίτλο «Πειρατολόγιο», το οποίο δημιουργήθηκε στην εποχή της πανδημίας, αναδεικνύοντας ουσιαστικά γνωστές και άγνωστες πτυχές του κάθε τόπου που επισκέπτεται, με την παρουσίαση να γίνεται με τον δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, σε μια σειρά μίνι ντοκιμαντέρ η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές.

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στις πέντε συνολικά μέρες που διέμεινε στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο «Albatros II» του φίλου του Δημήτρη Καπουλέα, ο “Πειρατής” έκανε το οδοιπορικό του στην πόλη ξεχωρίζοντας τα σημεία και τους ανθρώπους που θα συμπεριλάβει στο ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε στην «Ε» πως εστίασε στον εξαιρετικό μικροναυπηγό Γιώργο Καπρούλια και τα χειροποίητα «διαμάντια» του, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στους αμέτρητους φοίνικες, σε ένα από τα ιστορικότερα καταστήματα της πόλης, την «Παιχνιδούπολη», στο καρναβαλικό εργαστήρι στις αποθήκες του σιδηροδρομικού σταθμού και στον συλλέκτη Σπύρο Κατσίρα, που διαθέτει στη συλλογή του τα σπανιότερα όπλα του 1821.

«Γνώρισα νέους, αξιόλογους φίλους, δοτικούς και πανέξυπνους. Ερχόμενος στην Καλαμάτα αμέσως καταλαβαίνεις πως βρίσκεσαι στο Νότο. Μου έκαναν εντύπωση οι τεράστιοι φοίνικες στην είσοδο, τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη τους νοίκιασαν για να γυρίσουν την ταινία του Αντόνιο Μπαντέρας “The Enforcer”. Παράλληλα, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πεντακάθαρη θάλασσα, παρότι η πόλη είναι δίπλα. Η πολύτιμη συλλογή της Βικτωρίας Καρέλια είναι εξαιρετική και θα μπορούσε να σταθεί επάξια σε μια ευρωπαϊκή πόλη, έτσι ώστε να την δουν όσο περισσότεροι επισκέπτες γίνεται. Τέλος, το Στρατιωτικό Μουσείο, η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο μου κίνησαν το ενδιαφέρον» σχολίασε, επισημαίνοντας πως στο Πάρκο του ΟΣΕ θα του άρεσε να υπήρχε όλο το χρόνο ένα καρουζέλ ή τους χειμερινούς μήνες ένα παγοδρόμιο ώστε να γίνει πόλος έλξης. «Με το «Πειρατολόγιο» να έχει γίνει γνωστό, αλλά και λόγω του παρουσιαστικού μου, ο κόσμος ξέρει τι κάνω και από μόνος του πολλές φορές μου μιλάει ώστε να ανακαλύψω τους θησαυρούς μου. Επιπλέον, από στόμα σε στόμα με τους ανθρώπους που κάναμε τη δράση στο Νοσοκομείο κατάφερα να γνωρίσω πρόσωπα και καταστάσεις» είπε υποστηρίζοντας πως εντός του 2022 θα προγραμματιστεί να γίνει το επεισόδιο της Καλαμάτας, με σκοπό μέχρι τότε να βρεθούν κι άλλοι θησαυροί, αλλά και ο απαραίτητος χρόνος, καθώς τα γυρίσματα γίνονται στον ελεύθερο χρόνο του ίδιου και της παραγωγής. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Καλαματιανό Καρναβάλι και τη μικρή σε σχέση με άλλες πόλεις ιστορία του, ο “Βασιλιάς του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού” στάθηκε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. «Μπορεί για παράδειγμα να γίνει ένα καρναβάλι του χρόνου και να ξεπεράσει όλα τα υπόλοιπα, αρκεί να προκύπτουν νέες ιδέες, οι οποίες μαγνητίζουν και τους χορηγούς. Μία από αυτές ήταν φυσικά η πρόσφατη επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο. Το καρναβάλι όπως παρατηρείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας γιορτάζεται μόνο τις τελευταίες μέρες, όμως και το προηγούμενο διάστημα για μένα είναι εξίσου σημαντικό» τόνισε, λέγοντας πως μία ωραία ιδέα θα ήταν να γίνει από το Καλαματιανό Καρναβάλι μια οντισιόν με κάποιες κυρίες άνω των 50 και με ένα εντυπωσιακό φόρεμα και στέμμα σε έναν ωραίο θρόνο η επικρατέστερη να καθόταν κάποιες ώρες της ημέρας στο παλιό Δημαρχείο στον πεζόδρομο της Αριστομένους ώστε οι οικογένειες και οι παρέες να έβγαζαν φωτογραφίες μαζί της. «Είναι μια τακτική που δεν συναντάμε εύκολα στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Ξάνθη όπου προσωπικά κυκλοφορώ εκεί όλο το 24ωρο, πηγαίνοντας σε πάρτι, ιδρύματα, γηροκομεία και νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο οι σερπαντίνες οι Απόκριες, αλλά και οι δράσεις που γεννιούνται μέσα από αυτές. Όλα συμπερασματικά είναι ιδέες, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το υποστηρίζεις» συμπλήρωσε. 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΒΑΖΟΥΝ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ

Σχετικά με το Καλαματιανό Καρναβάλι και την κριτική που δέχεται από πολίτες, όντας ένας νέος θεσμός που προσπαθεί να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, ο “Βασιλιάς του Καρναβαλιού της Ξάνθης” επισήμανε πως οι νέες και πρωτότυπες ιδέες είναι αυτές που θα κάνουν τους δύσπιστους να δουν τη γιορτή αυτή διαφορετικά. «Όταν προσφέρει ο θεσμός παιχνίδια και γλυκά σε παιδιά που νοσηλεύονται ποιος θα γυρίσει να σου πει κάτι;» διερωτήθηκε, κάνοντας αναφορά και στους επισκέπτες ενός μέρους που έρχονται για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις ενός καρναβαλιού. «Όταν σε ένα καρναβάλι έρχεται κόσμος από διάφορες περιοχές και ο βασιλιάς, ο δήμαρχος και η πρόεδρος της επιτροπής, όλοι σαν μια παρέα πάνε φερ’ ειπείν στο εκάστοτε ξενοδοχείο για να πουν ένα ευχαριστώ που επισκέφτηκαν την πόλη βγάζοντας φωτογραφίες, πώς μπορεί κάποιος να μην αισθανθεί ζεστά και να μην διαφημίσει τον τόπο που επισκέφτηκε; Το προφίλ του κάθε καρναβαλιού μπορεί να αλλάξει, αρκεί να μην μένει στάσιμο» διευκρίνισε.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ «ALBATROS II»

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκθεση στο «Albatros II», στο λιμάνι της Καλαμάτας, με συλλογές από ναυτικούς και προσκοπικούς κόμπους, τα καράβια του κ. Καπρούλια, αλλά και παλιά όργανα ναυσιπλοΐας. «Η έκθεση αυτή μπορεί να ξεκινήσει πριν την 25η Μαρτίου και θα υλοποιηθεί από τον Δημήτρη Καπουλέα και τον πρόεδρο του "Αιόλου" Χαράλαμπο Βγενή» ανέφερε καταλήγοντας ο “Πειρατής του Θερμαϊκού”, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα ενδεχόμενο να βρεθεί στην Καλαμάτα όλη την καλοκαιρινή σεζόν και πως στο πλάνο του είναι να επισκεφθεί και άλλα μέρη της Μεσσηνίας, όπως την Κορώνη και τη Μεσσήνη.

Δείτε επίσης: Καλαματιανό Καρναβάλι: Χωρίς εκδηλώσεις αλλά με στολισμό οι Αποκριές