Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 10:15

Καλαμάτα: Ακριβότερα τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα φέτος - Περιορισμένη η κίνηση στα περισσότερα καταστήματα

Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση έχει μπει η αγορά της Καλαμάτας με τις στολισμένες βιτρίνες των μαγαζιών να τραβάνε τα βλέμματα. Ωστόσο, τη «σφραγίδα» της σε όλα τα προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες έχει βάλει η ακρίβεια, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα ούτε τα χριστουγεννιάτικα είδη.

Στολίδια, λαμπιόνια, διακοσμητικά και δέντρα είναι ανάμεσα σε αυτά, οι τιμές των οποίων εμφανίζονται 20% με 30% αυξημένες συγκριτικά με πέρσι.

Οι καταστηματάρχες εποχικών ειδών περιμένουν παραδοσιακά εντονότερη κίνηση όπως είπαν στην “Ε” το Δεκέμβριο μιας και μέχρι στιγμής το αγοραστικό κοινό είναι διστακτικό στις περισσότερες περιπτώσεις, παρότι τα προηγούμενα χρόνια οι πελάτες έσπευδαν στα καταστήματά τους όλο και νωρίτερα για να προλάβουν να κάνουν τις αγορές τους, κάτι που καθιερώθηκε κυρίως στα χρόνια της πανδημίας, ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία στο σπίτι, λόγω απουσίας άλλων τρόπων ψυχαγωγίας.

Όπως ανέφερε η Αγλαΐα Κουκούτση, ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Επιλογές”, η κίνηση έχει ξεκινήσει ζωηρά, καθώς όπως είπε ο κόσμος έχει ανάγκη πάντα την εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι του, βάζοντας κάτι ενδεχομένως στην αποθήκη για να το ανανεώσει με κάτι νέο.

«Αυτές τις μέρες πάντα το αγοραστικό κοινό ζητά κάτι καινούργιο, με αποτέλεσμα όσοι έχουν στην κατοχή τους το βασικό στολισμό του δέντρου, να προμηθεύονται μουσικά χωριά, λούνα παρκ κτλ, ενώ δεν λείπουν και οι αγορές νέων προϊόντων λόγω φθοράς των παλιών» σημείωσε. Αναφορικά με τις φετινές τιμές λόγω της οικονομικής κατάστασης των τελευταίων μηνών και του Πολέμου στην Ουκρανία, η ίδια διευκρίνισε πως οι εισαγωγείς προσπαθούν να κρατήσουν όσο μπορούν τα ποσοστά χαμηλά περνώντας αναπόφευκτα κάποιες αυξήσεις, ενώ και από την πλευρά της επιχείρησης γίνεται μια προσπάθεια για απορρόφηση της αύξησης στην τελική τιμή, ώστε να είναι προσιτή στους πελάτες όσο γίνεται. «Σε κάθε περίπτωση ο φετινός στολισμός δυστυχώς είναι πιο ακριβός από τον περσινό. Σε σχέση με πέρυσι τα δέντρα είναι πιο ακριβά μεταξύ 20% και 30%, ενώ τα στολίδια και τα μικρότερα αντικείμενα γενικότερα κινούνται γύρω στο 10%. Αντίστοιχα, οι χειροποίητες μπάλες έχουν μια διαφορά πάντα με πέρυσι κοντά στο 5%» πληροφόρησε, προσθέτοντας πως πάντα υπάρχουν και κάποια stock κομμάτια τα οποία διατίθενται προς πώληση με την παλιά τους τιμή. «Ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει πως είναι προτιμότερο να αγοράσει χριστουγεννιάτικα είδη από τα καταστήματα της Καλαμάτας που τείνουν στην ποιότητα και δεν φθείρονται, παρά από μεγάλες αλυσίδες που πωλούν φθηνότερα αλλά δεν διαρκούν τόσο πολύ» σχολίασε, ενημερώνοντας πως το χρώμα που συνδέεται με τη φετινή μόδα είναι το ροζ παστέλ μαζί με το βεραμάν, ενώ το κόκκινο μαζί με το χρυσό είναι ένας διαχρονικός συνδυασμός που προτιμάται. Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος θα περίμενε κανείς φέτος τα λαμπάκια τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων να περιορισθούν, ωστόσο, σύμφωνα με την κα Κουκούτση ο κόσμος τα προμηθεύεται με την ίδια συχνότητα, μιας και σε καταστήματα σαν το δικό της όλα είναι led, άρα και πολύ οικονομικά, γεγονός που ο κόσμος είτε γνωρίζει εξ αρχής, είτε το μαθαίνει σε μια του επίσκεψη στο κατάστημα. «Παράλληλα, έπειτα από δύο χρονιές περιορισμών στην αγορά λόγω της πανδημίας, φέτος ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει ελεύθερα, κάτι που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην αγοραστική κίνηση» επισήμανε.  Τέλος, αναφορικά με τον κατεξοχήν μήνα των γιορτών, η ίδια είπε πως υπάρχει αισιοδοξία για αγοραστική κίνηση το Δεκέμβριο ώστε να φτάσει σε αριθμούς το 2019, καθώς ο κόσμος πέρα των δυσκολιών, τις γιορτές αυτές πάντα θέλει να τις χαίρεται και να ψωνίζει αντίστοιχα. «Επιπλέον, με τις επισκέψεις στα σπίτια να επανέρχονται πάλι τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά, ως επιχειρήσεις αυτού του είδους ποντάρουμε στο δώρο, που προσφέρεται συνήθως σε αυτές τις περιστάσεις» κατέληξε.

Η Σταυρούλα Πανταζοπούλου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Decorativo” παρατήρησε πως ο κόσμος έχει αρχίσει δειλά δειλά να κάνει αγορές για το διάκοσμο του σπιτιού του, σημειώνοντας από πλευράς ανατιμήσεων πως τα είδη εισαγωγής είναι αυτά που έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας κοντά στο 20%.

«Οι πρώτες ύλες ακόμα που δουλεύουμε ως επιχείρηση δοκιμάζονται οικονομικά, μιας και οι πρώτες ύλες που προμηθευόμαστε, από το χρώμα και την κόλλα, μέχρι το χαρτί και το ύφασμα έχουν πάρει την ανιούσα» εξήγησε, λέγοντας πως αναμένει περισσότερη κίνηση από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα, καθώς στο μαγαζί της υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα σε δώρα. «Τα χρώματα που κινούνται φέτος στη μόδα είναι το λιλά και το πετρόλ» ενημέρωσε, ευελπιστώντας όπως είπε σε μια καλύτερη κίνηση φέτος, δίχως περιορισμούς.

Ο Χρήστος Λαδάς από την επιχείρηση "Skarpalezou Home & gifts" ανέφερε πως έως τώρα ο κόσμος είναι διστακτικός, αναμένοντας η αγορά να πληρωθεί και να ψωνίσει με μεγαλύτερη συχνότητα.

«Εφόσον μετά από δύο χρόνια περιορισμών θα ξεκινήσουν και πάλι οι επισκέψεις στα σπίτια, ελπίζουμε και εμείς ως επαγγελματίες να γίνουν και οι ανάλογες αγορές σε δώρα» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας σε ότι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις πως σαφώς υπάρχει μια αύξηση φέτος στα είδη στολισμού και δώρων γύρω στο 20%, απόρροια των εισαγωγών και κατ’ επέκταση των καυσίμων. «Η χρονιά γενικότερα ξεκίνησε και εξελίσσεται περίεργα οικονομικά οπότε κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη για τις γιορτές» είπε, διευκρινίζοντας πως η αγορά κινήθηκε καλύτερα με τις μεθόδους click away και click inside το ίδιο διάστημα τότε, παρά τώρα, δείγμα πως το οικονομικό σκέλος παίζει το σημαντικότερο ρόλο. «Σε κάθε περίπτωση με δύο ή τρεις εβδομάδες η κατάσταση δεν σώζεται, όταν τους προηγούμενους μήνες έχει κάτσει η κίνηση» εκτίμησε.

Τέλος, από τους ανθρώπους της επιχείρησης “Εποχιακά Είδη Λιανός” σημειώθηκε πως η κίνηση για την ώρα είναι υποτονική, με τις ανατιμήσεις να κινούνται σε κάποια ήδη 10%, σε κάποια 20%, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το κόστος σε σχέση με πέρυσι είναι το ίδιο. «Σχετικά με τα λαμπάκια και αν φέτος μπορεί να περιορισθεί η χρήση τους λόγω της ενεργειακής κρίσης, όλα είναι led, οπότε δεν χρειάζεται ο κόσμος να φοβάται για κάτι» υπογράμμισε, λέγοντας πως μπορεί μετά από δύο χρόνια να μην υφίστανται μέτρα στην αγορά, όμως η οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει πολλά παράθυρα αισιοδοξίας για τους τζίρους τις φετινές γιορτές στο εμπόριο.