Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2023 09:12

Μεσσηνία: 46 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια μικρή βάρκα - Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε νέα τραγωδία:

 

Τρεις ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 46 πρόσφυγες και μετανάστες (ανάμεσά τους 2 γυναίκες και 8 αγόρια στην εφηβεία) και οι 3 Αιγύπτιοι χειριστές της ξύλινης λέμβου (φωτό), που διασώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από παραπλέον φορτηγό πλοίο σημαίας Μπελίζ, όταν η μικρή βάρκα όπου επέβαιναν κινδύνευσε να βυθιστεί 109 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Κάποιος από τη λέμβο κάλεσε βοήθεια και οι 49 επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το φορτηγό πλοίο -ενώ μία 21χρονη γυναίκα και ο συνοδός της, που είχαν υποστεί εγκαύματα από τον ήλιο, παρελήφθησαν από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, από όπου και βγήκαν την ίδια μέρα. Οι υπόλοιποι 47, μετά από συνεννόηση με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, μετεπιβιβάστηκαν με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού από το φορτηγό πλοίο σε παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο έβαλε ρότα για την Καλαμάτα, όπου και μετέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου τους διασωθέντες: 39 άνδρες (31 Σύροι, ένας Μπαγκλαντεσιανός και 7 Αιγύπτιοι), 2 γυναίκες από τη Συρία και 8 ανήλικα αγόρια (4 από τη Συρία και 4 από την Αίγυπτο). Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και ένας ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, φιλοξενήθηκαν προσωρινά στις αποθήκες του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας και τη συνδρομή της Π.Ε. Μεσσηνίας -απ’ όπου αναχώρησαν χθες για τη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Οι 46 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και οι 3 φερόμενοι ως διακινητές, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από ακτή της Λιβύης, κοντά στα σύνορά της με την Αίγυπτο, και είχαν προορισμό την Ιταλία. Όπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, οι τρεις Αιγύπτιοι, ένας 22χρονος, ένας 23χρονος και ένας 31χρονος, ήταν οι χειριστές της λέμβου και είχαν τη γενική εποπτεία της μεταφοράς. Συνελήφθησαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, για έκθεση ζωής σε κίνδυνο και παράνομη είσοδο στη χώρα. Χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ζακύνθου (σ.σ. κρίθηκε αρμόδια ως πλησιέστερη εισαγγελική αρχή, βάσει χωρικής εγγύτητας στο περιστατικό έρευνας και διάσωσης) για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στις ανακριτικές αρχές του νησιού.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, διερευνά τα στοιχεία που έχουν προκύψει και την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των κατηγορουμένων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

*Αξίζει να σημειωθεί πως εθελοντικά, όπως και σε κάθε άφιξη προσφύγων και μεταναστών, προσέφεραν τις υπηρεσίες του και συμμετείχαν στη φροντίδα των διασωθέντων οι εθελόντριες και τα στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας.

Επίσης, η εθελοντική ομάδα ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας κλήθηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας να συνδράμει, τοποθετώντας μία σκηνή και το ειδικό συγκρότημα για την παροχή φωτισμού.