Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 08:30

Κρίσιμες αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης 

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Κρίσιμα ζητήματα για τη Δικαιοσύνη όπως η καθυστέρηση στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων που φτάνει μέχρι αρνησιδικίας, έρχεται να αλλάξει το νέο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Η λήψη νομοθετικών μέτρων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης φέρνει πολλαπλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και συγκεκριμένα: από το πώς θα επιταχύνεται ο χρόνος εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, πώς θα τιμωρούνται αυστηρότερα τα εγκλήματα με ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, τι πρέπει να γίνεται με τους εμπρηστές και τους υπαίτιους θανατηφόρων τροχαίων, μέχρι το πώς θα εκτίονται οι ποινές και θα συγκροτούνται οι συνθέσεις των δικαστηρίων.      

Επίσης, γίνεται μια προσπάθεια για να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες αναβολές, όπως και να “ξεριζωθεί” το αίσθημα ατιμωρησίας κι η επιβράβευση της ανομίας, που φαίνεται να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα.

Πιο αναλυτικά, η αυστηροποίηση των ποινών και η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης προβλέπονται στο πακέτο των νέων διατάξεων. Έτσι, το πλαίσιο ποινών για τα κακουργήματα, όπως η υπεξαίρεση, η απάτη και η πλαστογραφία, οι ληστείες και οι διακεκριμένες κλοπές, ορίζεται μέχρι και τα 20 χρόνια κάθειρξης από τα 15 χρόνια που φτάνουν σήμερα οι ποινές για όλα τα σοβαρά εγκλήματα.

 

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Στη φυλακή θα μπαίνουν οι εμπρηστές, όποια ποινή και αν τους επιδικάζεται. Συγκεκριμένα, με φυλάκιση από 3 έως 5 χρόνια θα τιμωρούνται οι εμπρηστές από αμέλεια και έως και ισόβια κάθειρξη οι εμπρηστές από δόλο, και επιπλέον θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 180.000 ευρώ. Επίσης, οι δίκες για εμπρησμούς δασών και για τροχαία δυστυχήματα θα γίνονται κατά προτεραιότητα, και οι υπαίτιοι θανατηφόρων τροχαίων θα μπαίνουν φυλακή αφού έχουν παραβιάσει σοβαρές διατάξεις του ΚΟΚ.  

Ακόμη, η απόπειρα βιασμού θα τιμωρείται σαν να είναι ολοκληρωμένος βιασμός κι έτσι οι δράστες απειλούνται με ποινές κάθειρξης έως 20 χρόνων.

Με άλλες αλλαγές που προβλέπονται στους Κώδικες και αφορούν στις δικαστικές διαδικασίες, επιχειρείται να καθιερωθεί μια μόνο αναβολή σε κάθε δίκη και η δεύτερη θα δίνεται μόνο για λόγους υγείας και με “χαρτί” από δημόσιο νοσοκομείο.  

Επιπλέον, περιστέλλονται τα Δικαστικά Συμβούλια και τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου (καταργούνται Τριμελή Πλημμελειοδικεία και Πενταμελή Εφετεία), ενώ θα μπαίνουν στο αρχείο με δικαστικά έξοδα έως και 1.500 ευρώ οι αβάσιμες μηνύσεις.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι “θωρακίζεται” η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και των καταγγελλόντων τέτοιων περιστατικών, ενώ καθίσταται υποχρέωση των εκπαιδευτικών, των προπονητών και των γιατρών να καταγγέλλουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.