Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 16:59

Επιτυχημένος διαγωνισμός μαγειρικής με βάση την ελιά

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η εκδήλωση και ο διαγωνισμός μαγειρικής με τίτλο «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» στο πλαίσιο του Εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Ελιας την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο REX.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Δρόμοι της Ελιάς" με σκοπό την ένταξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας στο καθημερινό μας γεύμα.

 Σύμφωνα με τους οργανωτές «Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τα μέλη του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, κ. Ραβάνη και κ. Αργυροηλιόπουλο και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Ράμμου, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς" η οποία απηύθυνε χαιρετισμό του κ. Καραμπάτου, εκτελεστικού προέδρου του Οργανισμού.  Έπειτα, η κ.  Bovicceli, πρόεδρος της ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝΣΕΠ και πρόξενος της Ιταλίας στην Πελοπόννησο μίλησε για τις δράσεις της ΚΟΙΝΕΠ και ακολούθησαν  οι καλεσμένοι εκπαιδευτικοί από το ΚΕΠΕΑ Μολάων, κ. Παπαδάκης, κ. Μυλωνά και κ. Πούλου οι οποίοι παρουσίασαν και μας προσέφεραν τοπικά εδέσματα της Λακωνίας με βάση το ελαιόλαδο. Η Μαρία Δημητρίου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησε για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή μας και δημιουργήθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, έγινε διαγωνισμός μαγειρικής όπου στα διαγωνιζόμενα πιάτα είχε χρησιμοποιηθεί ως υλικό η βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κάθε πιάτο κρίθηκε από επιτροπή εκπαιδευτικών σεφ, και συγκεκριμένα από την κ. Ασπασία  Καρτσάκη από το ΙΕΚ Ορίζων και από τον κύριο Δημήτρη Καρτάλια από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Η εταιρεία AGROVIM προσέφερε τα βραβεία (ελαιόλαδο και ελιές) και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καλάθι με εκλεκτά χειροποίητα αγροτικά προϊόντα στις 3 νικήτριες, την κ. Μπράχο, την κ. Λαμπροπούλου και την κ, α Λιναρδοπούλου. Επίσης, οι νικήτριες στεφανώθηκαν με κλαδιά ελιάς  γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για το τοπικό μας προϊόν.

Τέλος, δημιουργήθηκε μπουφές με όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα τα οποία δοκίμασαν όλοι οι συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή. Οι διαγωνιζόμενοι παραχώρησαν τις συνταγές τους για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή συλλογή ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες μαγείρους.»