Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 16:30

Αξέχαστη εμπειρία η συμμετοχή μαθητών στη Ρομποτική Ολυμπιάδα 

Αξέχαστη θα μείνει σε μαθητές και καθηγητές η εμπειρία του World Robot Olympiad στην Ντόχα του Κατάρ, στην οποία μετείχε η Ελληνική αποστολή και η ομάδα ρομποτικής του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας, καταφέρνοντας να φτάσει στην τελική 20άδα!

Τα παιδιά από την Καλαμάτα και ο καθηγητής τους π. Σωτήριος Μαστέας μετά τη διάκριση στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής πήγαν στην World Robot Olympiad που έγινε το διάστημα 6 - 8 Νοεμβρίου. Η ομάδα απαρτίζεται από τους 8 μαθητές (με αλφαβητική σειρά): Νικηφόρο Βαγενά, Θεόδωρο Ζερβάκη, Αναστάσιο Καπετανάκη, Ιωάννη Ρίζο, Μιχάλη Ροδίτη, Λεωνίδα Σκουρτσίδη, Ιωάννα Σταθοπούλου, Αριστείδη Σταθουλόπουλο και τον προπονητή τους, π. Σωτήριο καθηγητή Πληροφορικής.

"Ηταν μια απίστευτη εμπειρία", λέει ο π. Σωτήριος. "Ο διαγωνισμός ήταν απαιτητικός, είχε νέες ασκήσεις, αλλά όλοι μείναμε ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις μας. Από τις 88 ομάδες φτάσαμε στην τελική 20άδα. Ηταν ένα καλό αποτέλεσμα, για τις συνθήκες αυτές. Πήγαμε ως χώρα επίσης πολύ καλά στην κατηγορία για το ποδόσφαιρο των ρομπότ. Η Ελλάδα πήρε το ασημένιο μετάλλιο και αυτό μας χαροποίησε πολύ, γιατί εγώ είμαι υπεύθυνος για την ομάδα της Ελλάδας στο ποδόσφαιρο με ρομπότ. Ο προπονητής της νικητήριας ομάδας του 1ου Λυκείου Ξάνθης ήταν ο Θανάσης Μπαλαφούτης ένας άνθρωπος εξαιρετικού ήθους, του οποίου η μητέρα είναι από το Σταυροπήγιο. Πρέπει να σκεφτούμε επίσης πόσο διαφορετική είναι η ζωή των άλλων μαθητών, από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά από την Κίνα κάνουν προπόνηση στην τεχνολογία κάθε μέρα μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα 1 - 2 ώρες. Το καλοκαίρι πάνε σε σχετική κατασκήνωση. Εδώ τα δικά μας μόνα τους προσπαθούν και μαζί κάναμε και 1 φορά την εβδομάδα προπόνηση. Εχουν να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές και το δύσκολο πρόγραμμα με τα φροντιστήρια. Είχαμε πει από την αρχή πως θα πάμε για την εμπειρία" δηλώνει ο π. Σωτήρης.

Συνεχίζοντας λέει πως για τους μαθητές ήταν σημαντικό το ταξίδι γιατί μπήκαν πρώτη φορά σε αεροπλάνο και είδαν ένα τεράστιο στάδιο. Το Κατάρ τους φάνηκε ένας … τεχνητός παράδεισος, γι' αυτό και τους έλειψε ο φυσικός παράδεισος, η Καλαμάτα. Σαν αναμνηστικό όλοι οι μαθητές πήραν ένα ρομποτάκι - ρολόι. Από την Ελλάδα όλη η αποστολή αποτελείτο από 42 μαθητές και 12 καθηγητές. 

Ο Δήμος Καλαμάτας βοήθησε στα έξοδα του ταξιδιού, όπως και η Μητρόπολη Μάνης, ο Σύλλογος Καθηγητών του 6ου Γυμνασίου και άλλοι υποστηρικτές.

Ολη αυτή η προσπάθεια δε θα πάει χαμένη … Τα περισσότερα παιδιά θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τη ρομποτική, όπως κάνει γνωστό ο καθηγητής τους. Μάλιστα 2 μαθητές θα συνεχίσουν μόνοι τους την προσπάθεια να διακριθούν σε επόμενες Ολυμπιάδες.

Γ.Σαρ.