Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 13:10

"Οι Δρόμοι της Ελιάς": Ημερίδα για τη μετανάστευση

Ημερίδα με θέμα "Μετανάστευση και Κοινωνική Οικονομία: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη", θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στην Καλαμάτα από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Οι Δρόμοι της Ελιάς".

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο "Galaxy" (Κολοκοτρώνη 14, Καλαμάτα), θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 2.30 το μεσημέρι.

Αρχικά θα απευθύνει καλωσόρισμα ο Γ. Καραμπάτος, εκτελεστικός διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς». Οι υπόλοιποι ομιλητές είναι οι εξής: Θ. Κολοκοτρώνη, επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ν. Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας. Πανεπιστήμιο Paris II, με θέμα «Υφαίνοντας και ξηλώνοντας την εικόνα του μετανάστη στα ΜΜΕ: σε αναζήτηση του ιδεολογικά βολικού μετανάστη». Δ. Παρσάνογλου, κοινωνιολόγος - μεταδιδακτορικός ερευνητής, με θέμα «Μετανάστευση & τοπικές κοινωνίες: από τα γενικά μοντέλα ενσωμάτωσης στην αναζήτηση πρακτικών ώσμωσης». Δ. Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος "ΑγροΝέα", με θέμα «Μετανάστες: Διεθνές ή ηθικό πρόβλημα; Business ή επιβίωση;». Β. Τακτικός, Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με θέματα «Η δημιουργική ενσωμάτωση των μεταναστών-προσφύγων» και «Η 3η βιομηχανική επανάσταση, ο αναπόφευκτος περιορισμός της μισθωτής εργασίας και το αντίρροπο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας». Ευ. Σπινθάκης, Πανελλήνια Ενωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, με θέματα «Σκέψεις για το προσφυγικό. Πολλά αδιέξοδα, μια διέξοδος» και «Τα κατά συνθήκη ψεύδη για την κοινωνική οικονομία». Μ. Κατσιλιέρη, υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, με θέμα «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση». Κ. Οικονομόπουλος, «Κοινωνία 3/3», με θέμα «Η δημιουργία μιας Κοινωνικής Αναπτυξιακής Σύμπραξης από τα κάτω, εν όψει της προγραμματισμένης ενεργοποίησης της πράξης για τους περιφερειακούς μηχανισμούς κοινωνικής οικονομίας». Ν. Θελερίτης, οικονομολόγος, με θέμα «Προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των Περιφερειακών Μηχανισμών Κοινωνικής Οικονομίας στην Πελοπόννησο».

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τη συγκρότηση και τη συμμετοχή στις Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις, ενώ τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα αναπτύξουν οι συνεργάτιδες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καλαμάτας, Θ. Κολοκοτρώνη και Μ. Κατσιλιέρη.