Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 18:08

Σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του Μαράθου 

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν χθες από την ισχυρή θαλασσοταραχή στο λιμάνι του Μαράθου όπου ισοπεδώθηκε ο προσήνεμος μόλος που ήδη είχε υποστεί ζημιές το προηγούμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ και το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν έμεινε ανέπαφο, καθώς στον ήδη κατεστραμμένο λιμενοβραχίονα οι ζημιές επεκτάθηκαν - και πλέον η θάλασσα έχει καταστρέψει, πέρα από το σημείο σύνδεσης παλιού και νέου μόλου, μεγάλο τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου.

Από χθες τα ξημερώματα και μετά οι κυματισμοί στην περιοχή ήταν πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ζημιές. Πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι του Μαράθου ο προσήνεμος μόλος που είναι από πέτρες και τσιμεντένια μπλόκια καταστράφηκε ολοσχερώς. Ισοπεδώθηκε, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μίγγας, ο οποίος φανερά εξοργισμένος σημείωσε: «Βαρεθήκαμε να ακούμε λόγια και να μην γίνεται τίποτα. Εχουμε μείνει στο έλεος του καιρού και των ανέμων. Δεν πιστεύουμε τίποτα πλέον μετά από τόσα χρόνια υποσχέσεων. Το λιμάνι καταστράφηκε, ο μόλος έχει ισοπεδωθεί. Κινδυνεύουν οι περιουσίες του κόσμου, μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Δεν πάει άλλο!».

Οπως εκτίμησε οι άνεμοι και ο κυματισμός που υπήρχε στην περιοχή ήταν έντασης 8 μποφόρ.

Το λιμάνι της Κυπαρισσίας τώρα, που εδώ και χρόνια έχει υποστεί ζημιές στον προσήνεμο μόλο, χθες δέχθηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα που διεύρυνε το μέγεθος της καταστροφής. Τα ισχυρά κύματα όχι μόνο έμπαιναν ανενόχλητα από την τρύπα που έχει ανοίξει στη μέση του λιμενοβραχίονα, αλλά περνούσαν και πάνω από αυτόν καταστρέφοντας περαιτέρω τμήμα του παλιού λιμενοβραχίονα. Ετσι στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης επικρατούσε ισχυρή θαλασσοταραχή, πέρα από το ότι κινδύνευαν με κατάρρευση μεγάλα τμήματα του μόλου. 

Κ.Μπ.