Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 21:40

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κυπαρισσία από φορείς και κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση - με το οποίο καταργείται το νομικό πρόσωπο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και δημιουργείται ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο για τα Νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, όπως και κοινός Οργανισμός λειτουργίας. Οπως σημειώθηκε από τους διαμαρτυρόμενους αυτό θα οδηγήσει στην σταδιακή αποδυνάμωση και υποβάθμιση του νοσοκομείου και τελικά στο κλείσιμό του.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας που έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων της περιοχής. Εκεί αποφασίστηκε συγκέντρωση στο νοσοκομείο την ώρα που οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας. Χθες μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κυπαρισσίας με κατάληξη στο Δημαρχείο, όπου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο και κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Αυτό που σημειώθηκε από όλους είναι ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λόγω του ρόλου του και της ιδιομορφίας που έχει η περιοχή θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοδυναμία του και να ενδυναμωθεί, καθώς καλύπτει τις ανάγκες μιας μεγάλης γεωγραφικά περιοχής, μια περιοχής συνεχώς αναπτυσσόμενης. Παράλληλα αποφασίστηκε να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προς όλα τα επίπεδα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


Στην σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για την κατάργηση του νοσοκομείου, γι' αυτό και αποφασίστηκαν άμεσες κινητοποιήσεις.
Εκεί ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είχε την δική του αυτοτέλεια και το δικό του νομικό πρόσωπο το οποίο πλέον το χάνει και θα συγκροτηθεί ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και ενιαίος Οργανισμός, που θα το υποβαθμίσει και θα ακολουθήσει η αφαίμαξή του σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος επισήμανε ότι το νοσοκομείο χάνει την νομική του αυτοτέλεια, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ενα νοσοκομείο με ιστορία από το 1946 θα πάψει να υπάρχει και όταν κάτι παύει να υπάρχει δύσκολα μπορεί να ξαναδημιουργηθεί. Με το νέο νομικό πρόσωπο θα δημιουργηθεί και νέος Οργανισμός και έτσι ολοκληρώνεται μια διακαής επιθυμία της Καλαμάτας για υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας». Και ανέφερε ότι και σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο για οποιοδήποτε θέμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσία συναντά παγερή αδιαφορία.
Για επιταγές της τρόικας έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον ούτε πρωθυπουργός ούτε υπουργοί και προτείνοντας ένα ψήφισμα με το οποίο θα καταγγέλλουν τους πάντες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρότεινε ο σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ενώ ο Σαράντος Κουκούμης έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας.
Η αρχή του τέλους ήταν η συνδιοίκηση, τόνισε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου η Σταματία Αλεξοπούλου. Με στοιχεία πρέπει να αποδειχθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του νοσοκομείου υποστήριξε ο γιατρός Χρήστος Σίνης, τονίζοντας ότι από τους πολιτικούς δεν θα πρέπει να περιμένουν τίποτα.
Κινητοποιήσεις εδώ και τώρα ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ η πρόεδρος των Ξενοδόχων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα νοσοκομεία που έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και να αναδειχθεί πως με την περιουσία του το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα.
Αμεσες πολιτικές παρεμβάσεις πρότεινε ο σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος, στον Αντ. Σαμαρά και σε όλους τους πολιτικούς, από τον δήμαρχο και από όλους, καθώς είπε ότι είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα τώρα καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι ο κάθε πολιτικός θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν μπορεί να μείνει η Δυτική Μεσσηνία και η Νότια Ηλεία χωρίς νοσοκομείο, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός. Πίεση στην πολιτική εξουσία και ξεσηκωμό του κόσμου της Τριφυλίας πρότεινε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, θα πρέπει να υπάρχει μια ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο επισήμανε ο πρόεδρος των ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας Αθ. Σμέρδης. Το πρόβλημα έφτασε ως εδώ γιατί τον καιρό που έφταναν τα διάφορα μηνύματα περιοριζόμασταν σε υπομνήματα, τόνισε από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Πυρσός» Φιλιατρών ο Αριστοτέλης Καναβός.
«Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χαρτί "Σαμαράς"» τόνισε ο σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης. Να γίνουν άμεσα κινητοποιήσεις πρότεινε από τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Τσιμπλής. Θα πρέπει να βγει ένα δυνατό μήνυμα που να μας ακούσουν τόνισε ο σύμβουλος Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπήρξε και μια κόντρα μεταξύ δημάρχου και Θανάση Πετρόπουλου, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι η άμεση κίνηση που θα πρέπει να γίνει είναι η παράσταση στη Βουλή και όχι απλά μια διαμαρτυρία στο νοσοκομείο που μπορεί να μην ακουστεί.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Αρκετός κόσμος συμμετείχε χθες το πρωί στη διαμαρτυρία που έγινε στο χώρο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με όλους να ενώνουν τη φωνή τους υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης λειτουργίας τους νοσοκομείου.
Εκεί πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι και ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι η πρώτη διαμαρτυρία. Θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας» και κάλεσε όλους δυναμικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Π. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως οι έμποροι από τις 12 η ώρα έκλεισαν τα μαγαζιά τους, λέγοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλη αποψίλωση.
Από τους εργαζόμενους η Σταματία Αλεξοπούλου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί ως δούρειος ίππος και καταργεί στην ουσία το νοσοκομείο καθώς παύει η αυτοτέλειά του.
Δεν αμφισβητείται από κανέναν η αναγκαιότητα λειτουργίας του νοσοκομείου τόνισε ο Σωτήρης Μπακούρος, ενώ ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο είναι ταφόπλακα στην δημόσια υγεία.
«Μαζευτήκαμε αργά και σε αυτό φταίνε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες. Αυτό που γίνεται τώρα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο και δεν ξέρω γιατί κώφευσαν τότε» είπε ο εργαζόμενος Μανώλης Πρασόπουλος.
Την ανάγκη ύπαρξης του νοσοκομείου υποστήριξε και ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος που έδωσε το "παρών" στις κινητοποιήσεις. Ανέφερε την επιστολή που έχει στείλει στον υπουργό για το θέμα αυτό και τη σημασία που έχει το νοσοκομείο για την περιοχή, περιγράφοντας την άριστη αντιμετώπιση που είχε ο ίδιος όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Είναι καθολική απαίτηση το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να μείνει αυτοτελές, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς. Είπε ότι σε θέματα υγείας και παιδείας δεν χωράνε εκπτώσεις, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο δούρειο ίππο για την υποβάθμιση του νοσοκομείου και κάλεσε όλους σε συστράτευση σε κοινό αγώνα.

ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος.
Εκεί ο δήμαρχος τόνισε ότι μπορεί το νομοσχέδιο να μην λέει ότι κλείνει το νοσοκομείο αλλά ανοίγει το δρόμο για την διαρκή του υποβάθμιση. Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι το να παραμείνει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να διεκδικηθεί ο εκσυγχρονισμός του.
Το θέμα του νοσοκομείου είναι θέμα όλης της Τριφυλίας και θα έπρεπε να είναι όλη η Τριφυλία εδώ, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος λέγοντας ότι η κρίσιμη μάχη πρέπει να δοθεί στην κατάρτιση του Οργανισμού ώστε να ονοματίζει και να χαρακτηρίζει τις θέσεις ανά περιοχή. Και επανέλαβε πως σε περίπτωση υποβάθμισης του νοσοκομείου ο ίδιος θα παραιτηθεί.
Θα πρέπει να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα και στις εκλογές θα πρέπει όλοι να πληρωθούν με το ανάλογο νόμισμα, τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης.
Για μια νομοτελειακή συνέπεια του "Καλλικράτη" έκανε λόγο ο γιατρός Δημήτρης Σαμαρτζής. Μίλησε για τρομερές ελλείψεις στο νοσοκομείο, τόσο σε αναλώσιμα όσο και σε ιατρικό προσωπικό, τονίζοντας ότι εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει η υποβάθμισή του.
Τελικά το Σώμα κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα αλλά και στην συγκρότηση μιας επιτροπής που θα συντονίσει τις επόμενες κινήσεις.