Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 07:54

Επιστημονική ημερίδα των Παιδικών Χωριών SOS το Σάββατο στην Καλαμάτα

Επιστημονική ημερίδα διοργανώνουν τα Παιδικά Χωριά SOS αυτό το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 9 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με τίτλο "Παιδιά και οικογένειες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Προσεγγίσεις, θεσμοί, δράσεις". Η εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, αρχικά ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας των Χωριών SOS Ελλάδας Στέργιος Σιφνιός ξεκίνησε λέγοντας πως κλείνουν 40 χρόνια για τα Παιδικά Χωριά SOS. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει γίνει σε όλη τη χώρα και τελευταίος της σταθμός είναι η Καλαμάτα, της οποίας η εθελοντική δράση έχει μεγάλη ιστορία και βαρύτητα.
Τόνισε πως η ημερίδα αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες που έχουν σχέση με παιδιά (από σχολεία, νηπιαγωγεία, δομές κτλ. Οι εισηγήσεις θα γίνουν από καθηγητές πανεπιστημίου και έγκριτους επιστήμονες, ενώ μπορούν να τις παρακολουθήσουν και γονείς, πολίτες.
Από την Τοπική Ομάδα Στήριξης μίλησε η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, τονίζοντας πως στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση για το έργο των Παιδικών Χωριών. Εξήγησε πως είναι μεγάλη η αναγκαιότητα των δομών όπως το Κέντρο Στήριξης, τη στιγμή που δεν υπάρχουν επαρκείς, άλλες κρατικές δομές. Μίλησε επίσης για τα ολοκληρωμένα προγράμματα παρέμβασής του.
Ο κ. Σιφνιός συνέχισε λέγοντας πλέον δε μιλάμε για κατάσταση κρίσης, αλλά για μια κατεστημένη οικονομική πραγματικότητα, η οποία όντως ωθεί ολοένα και περισσότερες οικογένειες στο να χτυπήσουν την πόρτα των SOS. Eξήγησε πως τα έσοδα έρχονται κυρίως από χορηγίες και δωρεές, όπως για παράδειγμα, από το Ιδρυμα "Νιάρχος" και από τους Ελληνες του εξωτερικού. "Το κράτος δε μας έχει βοηθήσει ούτε στο θέμα της φορολόγησης των δωρεών, ούτε στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι σε τέτοιο ύψος, που το ποσό συγκρίνεται με τις ανάγκες λειτουργίας ενός από τα Κέντρα Στήριξης. Στα αστικά κέντρα οι περιπτώσεις που έρχονται στα SOS, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της επαρχίας, είναι πολύ περισσότερες. Γι΄ αυτό άλλωστε και φτιάχτηκαν δύο ακόμη Κέντρα Στήριξης, στα Ιωάννινα και στο Περιστέρι" δήλωσε.
Πάντως όσον αφορά την θέληση των εθελοντών, η κ. Κανελλοπούλου σχολίασε πως παραμένει άσβεστη και πως οι απλοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι δίπλα στο Κέντρο της Καλαμάτας. Το γεγονός αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στο σωστό προγραμματισμό.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν αναλυτικά επιλεγμένες θεματικές όπως το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας, με έμφαση στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές πολιτικές για ευάλωτους πληθυσμούς στην ιστορική, αλλά και τρέχουσα διάστασή τους, η οικογένεια ως θεσμός, η εκπαίδευση και η εξωοικογενειακή φροντίδα. Ακόμα θα γίνει αναφορά στην ουσιαστική συμβολή των οργανωμένων εθελοντικών δράσεων, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων που υλοποιούν κοινωνικά προγράμματα με στόχο την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Για τη συμμετοχή ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται στο γραφείο στήριξης, αλλά και στο Πνευματικό, λίγο πριν την έναρξη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας είναι στην οδό Καπετάν Κρόμπα 11 (2721098660, soskalamata@sos-villages.gr).
Γ.Σαρ.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9.30 π.μ. προσέλευση, εγγραφές, χαιρετισμοί: Ρούλα Χριστάκη εκπαιδευτικός, συντονίστρια Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Παναγιώτης Νίκας δήμαρχος Καλαμάτας, Αγγελική Γενά καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, αιδεσιμώτατος πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
10.30 π.μ. Α' Ενότητα: Προσεγγίσεις. Συντονίζει ο Δημήτρης Ντζούρας υπεύθυνος Κοινωνικού Τομέα Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Διονύσης Μπαλούρδος διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) «Παιδική φτώχεια στην Ελλάδα: Τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές». Δέσποινα Καρακατσάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, «Οψεις της κοινωνικής πολιτικής για την υγεία και τη διατροφή του παιδιού σήμερα», Νίκος Γκιωνάκης ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ (Μονάδα Ψυχικής Υγείας για Μετανάστες) «Η συνύπαρξη με τον "ξένο", εμπόδιο ή ευκαιρία;». Αντωνία Παπαστάθη κοινωνιολόγος, Στέγη Νέων Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος «Παιδιά σε εξωοικογενειακή φροντίδα. Η προσέγγιση των Παιδικών Χωριών SOS - Quality for Children (Q4C)», συζήτηση.
12.45 μ. Β' Ενότητα:θεσμοί, συντονίζει ο Στέργιος Σιφνιός διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Ερευνας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.
Ομιλητές: Αγγελική Γενά κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια
Πανεπιστημίου Αθηνών «Η οικογένεια: Μήτρα της ταυτότητας, γέφυρα πολιτισμού, πεδίο συγκρούσεων». Αναστασία Μπελογιάννη δημοτική σύμβουλος Δήμου Καλαμάτας «Κοινωνική πολιτική του Δήμου για την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού». Δημήτρης Σαρρής υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας «Πόσο ευάλωτη είναι μια κοινωνία που δεν μεριμνά για τα κοινωνικά ευάλωτα μέλη της; Μια εκπαιδευτική προσέγγιση». Φωτεινή - Χριστίνα Γκιντώνη αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας «Η αρμοδιότητα του εισαγγελέα στην αφαίρεση της επιμέλειας ανηλίκου και την ανάθεση της σε φορέα παιδικής προστασίας». Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη κοινωνική ανθρωπολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Ελένη Βλαχάβα ψυχολόγος, στέλεχος πρόληψης ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ «Η πρόληψη αρχίζει από πολύ νωρίς...». Κλειώ Κατιγιαννάκη ψυχολόγος «Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας "Πρόγραμμα ενδυνάμωσης οικογένειας - ένα μοντέλο ολιστικής παρέμβασης για την υποστήριξη οικογενειών σε κρίση».
3 μ.μ. Γ' Ενότητα: δράσεις, συντονίζει η Δήμητρα Ψαρούλη - Τσουμελέα κοινωνική λειτουργός, μέλος Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Φιλάρετος Βούρκος youth worker «Η μη τυπική εκπαίδευση και η αναγνώριση του επαγγέλματος του youth worker ως απάντηση στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής νεολαίας την εποχή της κρίσης». Αικατερίνη Τσατά προϊσταμένη - νοσηλεύτρια, εκπαιδεύτρια Τοπικού Τμήματος Νοσηλευτικής Ε.Ε.Σ., «Δράσεις Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού». Φεβρωνία Εξακουστίδου συντονίστρια Εθελοντών Κοινωνικού Ιατρείου «Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας: μία πρόκληση αυτοοργάνωσης της τοπικής κοινωνίας». Ουρανία Ελληνα τελειόφοιτος Τμήματος Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Πελοποννήσου «Αποκατάσταση δυσκολιών λόγου και ομιλίας (Λογοθεραπεία). Μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του εθελοντισμού», αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς υπεύθυνος του φιλανθρωπικού έργου της Μητρόπολης Μεσσηνίας «Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες». Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου π. επιμελήτρια ανηλίκων, μέλος Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος «Ομάδα Στήριξης Καλαμάτας: πρωτοβουλία-δράση-όραμα».