Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023 19:58

Σε έξαρση ο κορονοϊός και στη Μεσσηνία

 

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός στη Μεσσηνία το τελευταίο 10ήμερο.

Το παρήγορο είναι ότι τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, εκδηλώνονται με ελαφρά συμπτώματα.

Ειδικότερα, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Γιώργος Λαφαζάνος μας ενημέρωσε ότι χθες σε 64 ράπιντ τεστ που έγιναν στο Κέντρο, τα 12 ήταν θετικά. “Οι μισοί ήταν πάνω από 60 ετών και οι άλλοι μισοί νεαρά άτομα που επέστρεψαν από διακοπές ή βρέθηκαν σε συνωστισμό”, ανέφερε ο διευθυντής και παρατήρησε πως είχαν ελαφρά συμπτώματα.

Μας πληροφόρησε, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδας σε 877 ράπιντ τεστ σε όλη τη Μεσσηνία βρέθηκαν 66 θετικά.  Τα 159 από αυτά έγιναν στο Κ.Υ. και βρέθηκαν 28 θετικά και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έγιναν 427 και βρέθηκαν 7 θετικά, όλα χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία.

Ο κ. Λαφαζάνος συμφώνησε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στο νομό το τελευταίο 10ήμερο. Και σημείωσε πως και η πατρίδα μας είναι πρώτη το ίδιο διάστημα στην Ευρώπη, με 56% κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 8% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ είναι τρίτη σε θανάτους.

Τέλος, ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας είπε ότι πρόκειται για την υποπαραλλαγή της Ο με την ονομασία EG.5 “Εριδα” και παρατήρησε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού το φθινόπωρο με καινούργια παραλλαγή και συζητάει για καινούργιο εμβόλιο με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Γ.Σ.