Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 14:40

Μεσσηνία: Ο πάγος “έφαγε” την πρωιμότητα της πατάτας

Οι ζημιές στο υπέργειο φυτό της πατάτας οδηγούν σε απώλεια της πρωιμότητας και μικρότερη παραγωγή.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση υπηρεσίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, ενώ η Διεύθυνση Τριφυλίας καταγράφει ζημιές στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων, στην καλλιέργεια πατάτας σε έκταση 100 στρεμμάτων και σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών σε έκταση 80 στρεμμάτων.
Μετά τους πρώτους ελέγχους ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ζητεί από τον ΕΛΓΑ να επέμβει άμεσα κάνοντας εκτίμηση των ζημιών, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές.
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει για την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας: "Λόγω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έως -4 βαθμούς, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης. Οι ζημιές αυτές αφορούν την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού αλλά και τη μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια πρώτη εκτίμηση του ποσοστού ζημιάς κυμαίνεται σε 30%, για την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου μέρους του φυτού, το οποίο θα αναβλαστήσει και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας, και σε 20% έως 25% ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών, οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες. Η αρμόδια υπηρεσία προτείνει στους παραγωγούς να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων και άλλων σκευασμάτων, που θα βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων".