Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 08:47

«Δεν αντέχουμε άλλο» λένε οι σταφιδοπαραγωγοί

 

Η καλλιέργεια της σταφίδας εγκαταλείπεται, γιατί δεν συμφέρει οικονομικά και τα τρία τελευταία χρόνια οι περισσότεροι παραγωγοί “μπήκαν μέσα”. Σταφίδες ξεριζώνονται, καθώς ο κόσμος δεν αντέχει άλλο.

Η φετινή παραγωγή θα είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω της μεγάλης ζημιάς από τον περονόσπορο, ενώ την επηρέασε σοβαρά και ο καύσωνας. Για το προϊόν που θα παραχθεί, κανείς δεν γνωρίζει με ποια τιμή θα διατεθεί, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, λόγω της ακρίβειας και της επιπλέον φροντίδας που απαιτήθηκε για την προστασία της σταφίδας.

Την τραγική αυτή κατάσταση για τη σταφίδα παρουσίασαν στην “Ε” οι πρόεδροι της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος, του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης και του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος.

Ειδικότερα, ο Θαν. Σωτηρόπουλος μας ενημέρωσε ότι φέτος η παραγωγή της σταφίδας θα είναι μειωμένη από τον καύσωνα, την θειαφασθένεια και τον περονόσπορο. Εκτίμησε πως “η μείωση θα κρίνει το μέλλον. Η ποσότητα που λείπει, θα καλυφθεί από τα αποθέματα”.

Εξήγησε με απογοήτευση ότι “από τον κορονοϊό τα αποθέματα μετακυλύονται από τη μία χρονιά στην άλλη” και σημείωσε: “Από τη στιγμή που το υπουργείο δεν στηρίζει τη σταφίδα -και είναι το μόνο προϊόν που δεν στηρίζει - τα πράγματα είναι δύσκολα. Δίνει ψίχουλα, αλλά αυτό δεν είναι λύση”.

Αφού ανέφερε ότι και στη σταφίδα ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου επεσήμανε πως “παντού εγκαταλείπονται οι σταφίδες. Σε λίγα χρόνια, όπως είχα πει στον υπουργό όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα, δεν θα έχουμε παραγωγή. Οι σταφίδες εγκαταλείπονται και ξεριζώνονται. Φέτος κάποιοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν και την εγκατέλειψαν στην πορεία, γιατί θέλει φροντίδα και έχει κόστος”.

Τόνισε ότι “είναι κρίμα να εγκαταλείπεται ένα προϊόν εξαγώγιμο που φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά ο παραγωγός βρίσκεται σε απόγνωση”, ενώ για τον καθορισμό τιμής παρατήρησε πως “δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, τουλάχιστον για την ώρα, πάντως, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό”.

Ο Γ. Λαζόγιαννης ανέφερε ότι “ο κόσμος δεν αντέχει άλλο με την κατάσταση της σταφίδας” και διευκρίνισε: “Να δουλεύεις και να μπαίνεις μέσα με τις πολύ χαμηλές, τις εξευτελιστικές τιμές. Και η σταφίδα έχει πολλή δουλειά και ο αγροτικός κόσμος γέρασε. Γι’ αυτό και πολλά κτήματα έχουν εγκαταλειφθεί και οι σταφίδες ξεριζωθεί”.

Για τη φετινή καλλιέργεια και τις μεγάλες ζημιές παρατήρησε πως “18 μέρες τον Μάιο έβρεχε. Εχω ραντίσει 6 φορές κι έχω σταφίδα με περονόσπορο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές, είναι περιοχές που δεν θα τρυγήσει καθόλου ο κόσμος. Και ο καύσωνας έχει επηρεάσει την παραγωγή”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης εκτίμησε πως “η σταφίδα τελείωσε, δεν έχει προοπτική” κι εξήγησε: “Δεν είναι μόνο η Μεσσηνία, στην Ηλεία είναι 3 φορές χειρότερα τα πράγματα. Η παραγωγή εγκαταλείφθηκε, υπάρχουν ακόμα περσινά αποθέματα. Η Παναιγιάλειος Ενωση που χρόνια τώρα στηρίζει τη σταφίδα, δεν είναι σε θέση να βγει να δώσει τιμή. Πάντως η τιμή που θα δώσει θα είναι καλύτερη από αυτή των εμπόρων. Πέρσι με 70 λεπτά κάποιοι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από εμπόρους, η Παναιγιάλειος έδωσε 1,18 ευρώ στην αρχή και τους έχει πληρώσει. Στο τέλος η Παναιγιάλειος πήρε λίγες ποσότητες για φύλαξη”.

 “ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ”

Ο Γ. Λαζόγιαννης ανέφερε ότι “πρόβλημα ήταν και είναι τα αποθέματα” και διευκρίνισε: “Εδωσαν χρήματα, ενίσχυση, 2 φορές στους παραγωγούς. Εγώ πήρα 10 λεπτά το κιλό την κάθε φορά. Αν τα χρήματα αυτά είχαν πέσει στα αποθέματα, θα είχε καλύτερη τιμή η σταφίδα και οι παραγωγοί θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα”.

Φανερά απογοητευμένος σημείωσε πως “χάνονται αγορές, η σταφίδα φθίνει κι εγκαταλείπεται, πάει για εξαφάνιση. Ενα προϊόν που έζησε τη χώρα μας και σε δύσκολους καιρούς. Για συναισθηματικούς λόγους κρατάμε τη σταφίδα, με αυτή έχουμε μεγαλώσει. Τώρα, όμως, χορταίνουμε δουλειά και μπαίνουμε μέσα”.

Για τη φετινή παραγωγή εκτίμησε ότι “η μείωση θα είναι 50% σε σχέση με πέρσι” κι επεσήμανε πως “εργάτες γης δεν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν ζητούν μεροκάματο 50 και 60 ευρώ. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως “το φαινόμενο με τις καιρικές συνθήκες, με τις βροχές και τους καύσωνες δεν είναι ελληνικό. Με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία θα μείνει η μισή καλλιεργήσιμη γη”.

 “ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ”

Ο Κ. Αποστολόπουλος συμφώνησε ότι “η παραγωγή θα είναι μειωμένη” κι εξήγησε: “Εχει ζημιές από τον περονόσπορο και τον καύσωνα. Από τιμές δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν περσινές σταφίδες που φεύγουν με αργούς ρυθμούς και με 50 και 70 λεπτά”.

Επιβεβαίωσε ότι “ο κόσμος ξεριζώνει” κι ενημέρωσε: “Αρκετές σταφίδες ξεριζώθηκαν τα 3 τελευταία χρόνια και κτήματα έμειναν ακαλλιέργητα, εγκαταλείφθηκαν. Φέτος κάποιοι προσπάθησαν να καλλιεργήσουν, ράντισαν μία - δύο φορές με τον περονόσπορο, αλλά το κόστος της καταπολέμησης και της προστασίας είναι μεγάλο κι εγκατέλειψαν την καλλιέργεια, αφού χρειάζονταν και άλλα ραντίσματα”.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Χανδρινού επεσήμανε πως “όσοι κρατήσουν τη σταφίδα θα είναι ήρωες και θα την κρατήσουν γιατί υπάρχει και το λάδι” και πρόσθεσε φανερά ανήσυχος: “Πόσο, όμως, να αντέξει ο παραγωγός; Η σταφίδα θέλει δουλειά, έχει έξοδα. Το φωνάζουμε εδώ και 3 - 4 χρόνια, θα εξαφανιστεί η σταφίδα, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι φανερή η εγκατάλειψη. Αν δεν πάρουν δραστικά μέτρα να μας πείσουν ότι αξίζει να ασχοληθούμε με τη σταφίδα, δεν θα μείνει κανένας που να την καλλιεργεί”.

Κλείνοντας, παρατήρησε ότι “αρχίσαμε τον τρύγο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την τιμή της σταφίδας. Εργάτες γης δεν υπάρχουν κι έχουν ανέβει τα εργατικά”.