Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 19:44

Οι απαλλοτριώσεις δείχνουν την παθογένεια του κράτους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Καθυστερεί η έναρξη του σημαντικού έργου του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, εξαιτίας των απαλλοτριώσεων. Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους δεν τηρήθηκε.

Το αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας που είχε ζητήματα με τη ροή των χρηματοδοτήσεων και υλοποιείται με προβληματικούς ρυθμούς, έχει ένα σοβαρό θέμα με τις απαλλοτριώσεις στο ρέμα Κερεζένια. Από πέρσι περίμενε την ολοκλήρωση τους ο “Μορέας” κι ένα χρόνο μετά ο ορκωτός δεν έχει κάνει ακόμα τις προτάσεις του στο δικαστήριο για τον καθορισμό τιμών. Ενα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο πάει αρκετούς μήνες πίσω, για να ολοκληρωθεί.

Το έργο των αρδευτικών δικτύων που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει, επιτέλους, το Φιλιατρινό φράγμα έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2019, αλλά δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, γιατί  παραμένουν σε εκκρεμότητα οι απαλλοτριώσεις. Και με βάση τις εκτιμήσεις μας η καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων στο συγκεκριμένο έργο πρέπει να έχει σημειώσει μεσσηνιακό “ρεκόρ”.

Μάλλον έχουν ξεπεράσει και τις τραγικές καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων στο πολύπαθο έργο του δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, που ξεκίνησε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας από την κρατική ΔΕΚΕ και ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη δεύτερη θητεία Τατούλη!

Τα χρόνια περνούν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά όλα παραμένουν ίδια, προβληματικά και τραγικά, μακριά από το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών, στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων.

Τα μνημόνια, οι υποδείξεις των “θεσμών” και οι μεταρρυθμίσεις με εισαγωγικά ή χωρίς αυτά των κυβερνήσεων, δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Σε μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα αυτό το ζήτημα θα είχε αντιμετωπιστεί. Θα είχαν μπει όροι και κανόνες, θα είχαν προσδιοριστεί χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες, που θα έπρεπε να τηρούνται για καθεμία διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Είναι ντροπή και απόδειξη πως η δυσλειτουργία και η παθογένεια του ελληνικού κράτους συνεχίζεται.

Και όσο δεν αλλάζει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 19:55