Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 14:31

Το μοναδικό πιστοποιημένο αρτεσιανό νερό βρίσκεται στη Μεσσηνία

Έπειτα από έκθεση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) που συντάχθηκε κατόπιν επίσκεψης κλιμακίου της ΕΑΓΜΕ στις εγκαταστάσεις του νερού Ανδανία πιστοποιήθηκε ο ιδιαίτερος μηχανισμός υδροφορίας του νερού αυτού που του προσδίδει μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αρτεσιανή υδροφορία σημαίνει ότι το νερό έρχεται στην επιφάνεια δια της υδροστατικής πίεσης αφού βρίσκεται εγκλωβισμένο σε υπόγειους υδατοστεγείς υδροφορείς, δηλαδή σε στεγανές κοιλότητες, όπου το νερό δεν επικοινωνεί με τα επιφανειακά ύδατα παρά μόνο τροφοδοτείται από τον ορεινό όγκο.

Στην περίπτωση του νερού Ανδανία, λοιπόν, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης και φαίνεται στο κάτωθι σχεδιάγραμμα των υδρογεωλόγων του ΕΑΓΜΕ ο υδροφορέας Διαβολιτσίου – Νέας Φιγαλείας, προστατεύεται από ένα στρώμα πάχους >25 μέτρων μη υδροπερατού αργιλοπηλιτικού υλικού, το οποίο απομονώνει πλήρως τα υπόγεια από τα επιφανειακά ύδατα.

Πέρα όμως από τις επιτόπιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην ρηχή γεώτρηση (επιφανειακά ύδατα) και στη γεώτρηση εμφιάλωσης (ύδατα υπόγεια υδροφορέα), η απουσία οποιασδήποτε υδραυλικής επικοινωνίας επιβεβαιώνεται τόσο από τη μη διατάραξη της στάθμης της ρηχής γεώτρησης κατά τη διάρκεια ανάβλυσης της γεώτρησης εμφιάλωσης όσο και από τις χημικές αναλύσεις αμφότερων των υδάτων. Ενδεικτικά, στη γεώτρηση εμφιάλωσης το Νάτριο παρουσιάζει συγκέντρωση 12,2mg/l και τα Θειικά 16,4mg/l ενώ στη ρηχή οι τιμές είναι αντίστοιχα 22,5 και 52,4.

Τέλος, όσον αφορά στην υπεραξία του προϊόντος, όπως επισημαίνει η οικογένεια Χαρίτση, αυτή η αναγνώριση είναι πολύ σημαντική όχι τόσο για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό στο οποίο η ποιοτική διαφορά του αρτεσιανού νερού δεν είναι τόσο γνωστή αλλά γιατί ανοίγει το δρόμο για εξαγωγές δεδομένου ότι τα αρτεσιανά νερά στο ράφι πολλών ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ πωλούνται έως και 6 φορές παραπάνω από τα εμφιαλωμένα νερά της σειράς.