Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 19:17

"Πανωπροίκι" 110.000 ευρώ σε εργολάβο για τη γέφυρα Κοσκάραγας 

Επιπλέον ποσό 110.000 ευρώ, περίπου, πρόκειται να εισπράξει, με δικαστική απόφαση, ο ανάδοχος του έργου βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα Σωτηριάνικα - γέφυρα Κοσκάραγας.

Το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης με απόφασή του το 2015 έκανε δεκτή, εν μέρει, την προσφυγή του εργολάβου - ανάδοχου του έργου Αθανασίου Φλέσσα και σύμφωνα με αυτή θα πάρει 77.450 ευρώ με ΦΠΑ, μετά από λογαριασμό που θα υποβάλει, συν τους τόκους υπερημερίας που υπολογίζονται στα 32.000 ευρώ περίπου.

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διαβιβάσει στη Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας το φάκελο του θέματος προς εκτέλεση της δικαστικής απόφασης. Και ζητεί να διερευνηθεί νομικά η δυνατότητα μείωσης του συνολικού καταβληθέντος ποσού, με ολική ή μερική εξάλειψη των τόκων.

Το έργο της βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού, από τα Σωτηριάνικα έως τη γέφυρα της Κοσκάραγας είχε υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας.

Η δημοπρασία του έργου είχε γίνει στις 27 Απριλίου 2006 και ο εργολάβος Αθανάσιος Φλέσσας είχε αναδειχθεί μειοδότης με έκπτωση 4%. Εξαιτίας της καθυστέρησης των επιτάξεων των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων οι εργασίες ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου 2007.

Στις 15 Μαΐου 2009 υπογράφηκε η 1η συμπληρωματική σύμβαση των εργασιών με 260.000 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ.

Το πρωτόκολλο περαίωσης της εργολαβίας υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με την εισήγηση από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, «ο ανάδοχος με την ένστασή του που σιωπηρά απορρίφθηκε από την προϊσταμένη αρχή και την από 27-10-2010 αίτηση θεραπείας που που σιωπηρά απορρίφθηκε από τον τότε γενικό γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ζητούσε να γίνουν δεκτές οι επιπλέον ποσότητες για την κατασκευή μιας επιπλέον στρώσης υπόβασης οδοστρωσίας και στρώσης οδοστρωσίας κάτω από την επενδεδυμένη τάφρο, σύμφωνα με τις επιμετρήσεις που υποβλήθηκαν από αυτόν, καθώς και να συνταχθεί ΑΠΕ που θα τις περιλαμβάνει και ο οποίος θα απαιτούσε και 2η συμπληρωματική σύμβαση. Συγκεκριμένα, διεκδικούσε να πληρωθεί ποσότητα για υπόβαση 4.258 κ.μ. έναντι 1.832 κ.μ. υπόβασης που τελικά έγινε αποδεκτή από την υπηρεσία και 32.127 τ.μ. βάσης έναντι 30.061 τ.μ. που τελικά έγινε αποδεκτή από την υπηρεσία».