Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 19:37

Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού

Του Ιωάννη Δικαίου

Λογιστή - φοροτεχνικού Α’ τάξης

Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα των ναυτικών

Τα εισοδήματα των ναυτικών αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και ο φόρος τους υπολογίζεται με βάση την ιδιότητά τους. Ετσι για τους αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, ο φορολογικός συντελεστής είναι 15% και για το κατώτερο πλήρωμα είναι 10%. Στο εισόδημα των ναυτικών, παρότι είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία, δεν υπολογίζεται η μείωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, δηλαδή δεν έχουν αφορολόγητο. Το ότι το εισόδημα αυτό δεν έχει αφορολόγητο συνεπάγεται ότι τα πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού δεν έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν συναλλαγές για αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αλλά ούτε να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις. Στην περίπτωση που μέσα στο ίδιο έτος εργάστηκε και ως αξιωματικός και ως κατώτερο πλήρωμα τότε το ποσό που έχει εισπράξει από την κάθε ιδιότητα φορολογείται ξεχωριστά με τον αντίστοιχο συντελεστή του. Εφόσον οι αποδοχές υπερβούν το ποσό των 12.000 ευρώ τότε θα επιβαρυνθούν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 

Πότε γίνεται παρακράτηση φόρου στις αμοιβές των πληρωμάτων

Η παρακράτηση του φόρου διενεργείται κατά την απόδοση των μισθών τους εφόσον εργάζονται:

  1. Σε πλοία με ελληνική σημαία που εκτελούν εσωτερικές μεταφορές ή διεθνείς μεταφορές.
  2. Σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν μεταφορές στο εσωτερικό της χώρας.
  3. Σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και η διαχείρισή τους γίνεται στην Ελλάδα.

Φόρος δεν παρακρατείται στις αποδοχές που λαμβάνουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που εργάζονται σε πλοία με ξένη σημαία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

 

Καταβολή των αποδοχών σε άλλο νόμισμα

Οταν οι αποδοχές των πληρωμάτων καταβάλλονται σε ξένο νόμισμα τότε για να δηλωθούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνει μετατροπή του ποσού αυτού σε ευρώ. Για να μετατρέψουμε το ποσό των αποδοχών σε ευρώ θα πρέπει να βρούμε την ισοτιμία του νομίσματος κατά την ημερομηνία πληρωμής. Αν όμως οι πληρωμές καταβάλλονταν περιοδικά μέσα στο έτος τότε για να μετατρέψουμε το πόσο των αποδοχών σε ευρώ θα χρησιμοποιήσουμε τη μέση ετήσια ισοτιμία, όπως την καθορίζει κάθε έτος η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Παραδείγματα

- Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού έλαβε από την εργασία του σε πλοίο με ελληνική σημαία αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ. Κατά την καταβολή των μισθών του έκαναν παρακράτηση φόρου 1.500 ευρώ. Με την υποβολή της δήλωσης και την εκκαθάριση του φόρου δεν θα προκύψει φόρος αφού ο φόρος που θα προκύψει 10.000 x 15% = 1.500 ευρώ έχει εξαντληθεί από την παρακράτηση φόρου. Αν του είχαν παρακρατήσει και ειδική εισφορά αλληλεγγύης τότε αυτή θα του επιστρεφόταν.

- Φορολογικός κάτοικος Ελλάδος εργάστηκε ως κατώτερο πλήρωμα σε πλοίο με ξένη σημαία που διενεργούσε διεθνείς μεταφορές και έλαβε ως ετήσιες αποδοχές το ποσό των 14.000 ευρώ. Δεν του έχει γίνει παρακράτηση φόρου οπότε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης θα προκύψει φόρος προς πληρωμή 14.000 x 10% = 1.400 ευρώ. Επίσης θα επιβαρυνθεί και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

- Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας εργάστηκε το 2018 σε πλοίο με ξένη σημαία και έλαβε ετήσιες αποδοχές σε ξένο νόμισμα 15.000 δολάρια. Η μέση ετήσια ισοτιμία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 1,1810 (www.bankofgreece.gr), οπότε το ετήσιο εισόδημά του σε ευρώ είναι 15.000/1,1810 = 12.701,10 ευρώ. Οπότε ο φόρος που θα προκύψει θα είναι 12.701,10 x 10% = 1.270,11 ευρώ. Επίσης θα επιβαρυνθεί και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

- Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού εργάστηκε σε πλοίο με ξένη σημαία που εκτελούσε διεθνείς μεταφορές και έλαβε αποδοχές 20.000 ευρώ, στις οποίες του έκαναν παρακράτηση φόρου 2.000 ευρώ, ο οποίος αποδεικνύεται με τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Ο φόρος που προκύπτει στην Ελλάδα είναι 20.000 x 15% = 3.000, οπότε θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φόρος που έχει καταβληθεί στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προκύπτει στην Ελλάδα, το υπερβάλλον ποσό δεν επιστρέφεται.

 

www.taxguide.gr