Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 07:34

Φόρος ακινήτων: Αφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστής 2€ ανά στρέμμα

Αφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστή 2 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων η νέα πρόταση για το φόρο ακίνητης περιουσίας. 

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών έκανε σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων τα αιτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ζητήσει τροποποιήσεις προκειμένου να ψηφίσουν τους φόρους. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, θα υπάρξει αφορολόγητο 300.000 ευρώ - και όταν η περιουσία του φορολογούμενου ξεπερνά αυτό το ποσό, τότε θα επιβάλλεται φόρος στα πρότυπα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Για την αγροτική περιουσία προτείνονται τα εξής: 

Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, τώρα απαλλάσσονται πλήρως όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (π.χ. μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια, κ.λπ.).

Καταργούνται οι συντελεστές θέσης ως προς το οδικό δίκτυο, απόστασης από θάλασσα και απομειώσεις. Θεσμοθετείται ένας βασικός συντελεστής για όλα τα καλλιεργούμενα, 2 ευρώ ανά στρέμμα και 2,2 ευρώ για τα αρδευόμενα.

Απαλλάσσεται από την προσαύξηση το αγροτεμάχιο που περιλαμβάνει πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ.

Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση των βοσκότοπων και των ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων, μισό ευρώ/στρέμμα, και μειώνονται επίσης τα δασικά σε 10 λεπτά/στρέμμα.

Το 90% των αγροτών θα πληρώσει τελικώς κάτω από 2,64 ευρώ ανά στρέμμα.

Τα οικόπεδα φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά με συντελεστή από 70-90% μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση (μεσοσταθμική μείωση 83%).

Τέλος, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους, από 7.000 ευρώ σε 9.000, συν 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.