Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 07:47

Ελλείψεις το Σεπτέμβριο λόγω capital controls

«Αυτή τη στιγμή το λιανεμπόριο τελειώνει - είναι στην Εντατική και οι εισαγωγείς έχουν δεμένα τα χέρια τους, και αυτοί θα κλείσουν και φαίνεται ότι το σχέδιο είναι να επικρατήσουν οι πολυεθνικές»: Αυτό λέει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη.

Το... θάνατο του εμποράκου βιώνουν λοιπόν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που περνάνε την χειρότερη περίοδο των τελευταίων 5 χρόνων. Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας μιλώντας στην "Ε" τονίζει πως οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα «έγιναν για να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δίνοντας έτσι έμφαση στο αδιέξοδο που βιώνουν οι έμποροι της Καλαμάτας. Κι αυτό έχει να κάνει στο μεγαλύτερο βαθμό με το πρόβλημα που υπάρχει με τις παραγγελίες εμπορευμάτων και τις πληρωμές των προμηθευτών. «Μόνο οι μεγάλες αλυσίδες μπάζουν και βγάζουν εμπόρευμα στη χώρα, ο Ελληνας εισαγωγέας δεν μπορεί να φέρει εμπόρευμα από το εξωτερικό και ζητάει μετρητά στο χέρι», αναφέρει συγκεκριμένα και προσθέτει ότι δεν θέλουν οι προμηθευτές να γίνεται μεταφορά στον τραπεζικό τους λογαριασμό από αυτό του εμπόρου. «Ολοι οι προμηθευτές θέλουν να τους εξοφλούμε με μετρητά και οι εισαγωγείς με τη σειρά τους πληρώνουν με μετρητά τους αντιπροσώπους των ξένων προμηθευτών», σημειώνει. Και εξηγεί ότι μέχρι πρότινος, δηλαδή μέχρι την επιβολή των capital controls, οι εισαγωγείς είχαν ανοιχτό λογαριασμό με τα εργοστάσια της Ευρώπης και διακινούσαν ελεύθερα τα προϊόντα πληρώνοντας και με επιταγές. «Τώρα πληρώνονται με μετρητά και τα παίρνει ο αντιπρόσωπός τους στην Ελλάδα», λέει.

Προβλέπει δε ότι από Σεπτέμβριο στην αγορά θα υπάρξουν ελλείψεις σε υφάσματα, παπούτσια και ρούχα: «Οι ελλείψεις θα είναι τεράστιες αν δεν αλλάξει ό,τι ισχύει με τις εισαγωγές γιατί ο εισαγωγέας δεν μπορεί να διακινεί χρήματα μέσω τράπεζας στο εξωτερικό». Επιπλέον η Λ. Ψηλάκη λέει ότι εδώ και ενάμιση μήνα με την τραπεζική αργία τα μαγαζιά που κάνουν τζίρο είναι ελάχιστα. «Οι μηδενικές εισπράξεις είναι κάτι το πρωτοφανές σε περίοδο εκπτώσεων σαν αυτή που διανύουμε - πάντα Ιούλιο και Αύγουστο, αυτούς τους δύο μήνες παρόλο που ήτανε δύσκολα, παίρέναμε μία ανάσα γιατί ψώνιζαν και ντόπιοι, τουρίστες και ξένοι επισκέπτες». Φέτος αντίθετα, έχουν πάρα πολύ αλλάξει τα πράγματα και ο τζίρος έχει πέσει «από 40% έως 70%, όσο και οι εκπτώσεις που κάνουμε στα μαγαζιά μας!», σημειώνει μεταξύ σοβαρού και αστείου. Λίγο παραπάνω όπως λέει κινούνται τα μαγαζιά με αθλητικά είδη, αλλά και με παιδικά λόγω των βαπτίσεων που γίνονται αυτή την εποχή.

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ

Η κατάσταση ωστόσο για τον έμπορο που θέλει να προμηθευτεί νέο εμπόρευμα και έχει άδειο ταμείο, τον φέρνει πίσω στις παραγγελίες και το ότι οι προμηθευτές πληρώνονται με μετρητά και δύσκολα δέχονται μεταφορά χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Ενδεικτικό είναι ότι προμηθευτής από την πόλη της Πάτρας περιμένει πότε οι πελάτες του στην Καλαμάτα θα έχουν τα χρήματα και έρχεται οδικώς για να τα πάρει στο χέρι ο ίδιος. Μάλιστα η κ. Ψηλάκη μας έλεγε ότι προμηθευτής της εμπιστεύτηκε ότι πήγε από την Πάτρα στα Γιάννενα μόνο για έναν πελάτη, και μάλιστα για ένα ποσό 500 ευρώ. Από εκεί και πέρα η λύση και για τους εισαγωγείς είναι να δίνουν τα χρήματα σε μετρητά σε κάποιο Ελληνα συνεργάτη των ξένων προμηθευτών, που φέρνει τα δείγματα στην Ελλάδα. Στην Τουρκία δε οι συνεργάτες των εκεί εταιρειών πάνε με το αεροπλάνο τα χρήματα και όλες οι συναλλαγές γίνονται χέρι με χέρι.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Τσακόπουλος πάντως ερωτώμενος απάντησε ότι υπάρχει εμπόρευμα στα μαγαζιά της Μεσσήνης και δεν έχει εικόνα τι μπορεί να γίνει με τα χειμωνιάτικα εμπορεύματα. Οσο για την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της πόλης, απαντά ότι το παλεύουνε και αν και μειωμένη η κίνηση σε σχέση με πέρυσι, η δουλειά έχει αρχίσει να ανεβαίνει μετά που άνοιξαν οι τράπεζες.

Ν.Κ.