Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 16:28

Ολοκληρώνεται σήμερα η ενεργοποίηση δικαιωμάτων 

Ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση. Η σημερινή μέρα είναι η τελευταία για τους νέους αγρότες, ενώ για όλους τους άλλους η ενεργοποίηση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 11 Ιουλίου με ποινή 3% επί της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων για κάθε ημέρα.

 

Οπως κάθε φορά που ο Ελληνας τα αφήνει όλα για την τελευταία ώρα, χθες και προχθές η προσέλευση των παραγωγών στα γραφεία των πιστοποιημένων φορέων ενεργοποίησης στη Μεσσηνία αυξήθηκε σημαντικά. Μέχρι και χθες εκτιμάται ότι οι αιτήσεις σε όλο το νομό έφθαναν τις 33.000 και υπολογίζεται να προσεγγίσουν τελικά τις 35.000 με 36.000.

Θα είναι μακριά από τα περσινά νούμερα, όπου είχαμε 41.000 στη Μεσσηνία. Ομως, υπολογίζεται ότι στις νέες αιτήσεις δεν περιλαμβάνονται οι μικροί παραγωγοί (με επιδότηση κάτω από τα 250 ευρώ), που είχαν κάνει αίτηση, αλλά κόπηκαν και δεν πήραν επιδότηση. Πολλοί απ’ αυτούς, μπορεί και 60%, έκαναν αιτήσεις μεταβίβασης σε άλλα, συγγενικά τους πρόσωπα, για να μην χάσουν τα δικαιώματα και κάποια χρήματα από την επιδότηση. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και 80%, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δεν πλήρωσε για την ενεργοποίηση κι έδωσε εντολή τα χρήματα να κρατηθούν από την επιδότηση που θα καταβληθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι πιστοποιημένοι φορείς ενεργοποίησης δικαιωμάτων φέτος στη Μεσσηνία, είναι η Ενωση, η ΜΕΣΣΥΝΕΛ και οι ιδιώτες Ιωάννης Βορβίλας, Παναγιώτης Ζευγίτης και η Φώτης Κουτρουμπής - Γεώργιος Αγγελής και Σία Ο.Ε.

Γ.Σ.