Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 09:02

Ιούλιο και Αύγουστο το 43,14% των διανυκτερεύσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 42,03% των διανυκτερεύσεων σε ταξιδιωτικά καταλύματα πραγματοποιείται  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πανελλαδικά το ίδιο ποσοστό αγγίζει το 43,14% ενώ πανευρωπαϊκά διαμορφώνεται στο 34%.

Η εποχικότητα του τουρισμού, με μήνες αιχμής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι μεγαλύτερη σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης ενώ ταξιδιώτες όλο το χρόνο προσελκύουν κυρίως οι πρωτεύουσες των χωρών. Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό εποχικότητας καταγράφηκε σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (54,18%) και ενώ Βόρειο Αιγαίο (50,66%) και το μικρότερο σε Δυτική Μακεδονία (22,24%) και Αττική (27,42%)

Σύμφωνα με την Eurostat se  170 από τις 242 περιφέρειες της ΕΕ ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες  διανυκτερεύσεις Ακολούθησε ο Ιούλιος σε 62 περιφέρειες της ΕΕ, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ευρώπης και τμήματα του Βελγίου, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Η περιφέρεια της ΕΕ με το υψηλότερο επίπεδο εποχικότητας που συγκεντρώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν η Καλαβρία, στην Ιταλία, με 64,8%. Ακολούθησαν η παράκτια περιοχή της Ρουμανίας, Sud-Est (64,5%), οι βουλγαρικές περιοχές Yugoiztochen (64,3%) και Severoiztochen (60,9%) και η κροατική περιοχή Jadranska Hrvatska (60,2%). Αυτή η περιοχή της Κροατίας είναι επίσης μια από τις πιο επισκέψιμες από όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Για τις περιοχές με τη χαμηλότερη εποχικότητα, οι δύο μήνες με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις διέφεραν. Η Μαγιότ στη Γαλλία ανέφερε τη χαμηλότερη εποχικότητα στην ΕΕ, με το 18,8% των τουριστικών διανυκτερεύσεων το 2022 να περνούν τους μήνες Μάρτιο και Μάιο. Ακολούθησαν η πολωνική περιφέρεια Warszawski stołeczny (19,0%), με τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, η ισπανική περιφέρεια Comunidad de Madrid (19,2%) με τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο, το γαλλικό νησί La Réunion (19,8%) με τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο και Ισπανική περιφέρεια Κανάρια (20,0%) με Ιούλιο και Αύγουστο.

Σε γενικές γραμμές, οι περιοχές που περιλαμβάνουν πρωτεύουσες τείνουν να προσελκύουν τουρίστες όλο το χρόνο, είτε για ιδιωτικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, και παρουσιάζουν λιγότερο έντονο εποχιακό μοτίβο. Σε 15 από τις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν περιφερειακές υποδιαιρέσεις, η περιφέρεια της πρωτεύουσας είναι η λιγότερο εποχιακή περιοχή. Αυτό ισχύει για τις περιφέρειες που περιλαμβάνουν τις Βρυξέλλες, τη Σόφια, την Πράγα, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, το Ζάγκρεμπ, τη Ρώμη, το Βίλνιους, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, τη Βαρσοβία, το Βουκουρέστι, την Μπρατισλάβα και τη Στοκχόλμη

Θ.Λ.