Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 09:05

Δημοπρατείται το Ιωάννινα-Κακαβιά: Μένει το Πύργος – Τσακώνα για την Αδριατική Οδός»

 

Εντός του Ιανουαρίου θα δημοπρατηθεί το έργο κατασκευής του δρόμου Ιωάννινα-Κακαβιά προϋπολογισμού 300. εκ ευρώ που είναι τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου»  (γνωστού παλιότερα ως «Αδριατική Οδός») που συνδέει την Τεργέστη με την Καλαμάτα.

Μετά την δημοπράτηση του Ιωάννινα – Κακαβιά το μόνο ελληνικό τμήμα του «Μπλε Διαδρόμο» που παραμένει υπό μελέτη είναι το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα . Υπενθυμίζουμε ότι ο οδικός άξονας μήκους 1.500 χιλιομέτρων  ξεκινά από την Ιταλία και διασχίζοντας την Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία καταλήγει μέσω της Ηπείρου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Καλαμάτα.

Τα έργα κατασκευής στην Κροατία έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο  στα τέλη 2022.

Στην Αλβανία, η κατασκευή ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2020, αλλά η πανδημία έβαλε φρένο στο πρότζεκτ. Το αλβανικό τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» έχει, συνολικά, μήκος 315 χιλιομέτρων.

Το βόρειο ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου» θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό και οι υπόλοιποι κόμβοι προβλέπεται να κατασκευαστούν στις θέσεις Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα και Κακαβιά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού  θα χρειαστούν περίπου 45 ημέρες για την κατάθεση των προσφορών και για αυτό υπάρχει αισιοδοξία πως θα ανακηρυχθεί ανάδοχος εντός του 2023.

Για το νότιο τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα η κοινοπραξία  «Ολυμπία Οδός» μελετά εναλλακτικές διαδρομές με στόχο να ξεπεραστεί η απαγορευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παραθαλάσσια διαδρομή από το Κάτω Σαμικό μέχρι τη Νέδα

Θ.Λ.