Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 09:10

Τελευταίες εργασίες στην τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας, που παραδίδεται τον Οκτώβριο

Μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να παραδοθεί οριστικά η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα στο Παραδείσια - Τσακώνα, στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης και να ολοκληρωθεί έτσι μετά από 23 χρόνια το πιο πολύπαθο οδικό τμήμα της χώρας.

 

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και για 20 περίπου ημέρες, λόγω των εργασιών ολοκλήρωσης, συναρμογής της γέφυρας με το δρόμο, η κυκλοφορία θα διεξάγεται με προσοχή και με δυσκολία, από το ένα ρεύμα (μία λωρίδα για κάθε ρεύμα) από τη μεγάλη κοιλαδογέφυρα πάνω από το κατ εντ κάβερ και το ημιστέγαστρο μέχρι και την τελευταία γέφυρα προς την πλευρά της Μεσσηνίας. Η ολοκλήρωση του έργου πήγε προς τα πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό, καθώς οι εργασίες συναρμογής θα γίνουν με το δρόμο υπό κυκλοφορία (αποκλείστηκε η κυκλοφορία από τον παλιό δρόμο και τις στροφές της Τσακώνας για ένα 10ήμερο) και θα ξεκινήσουν πιο αργά, λόγω της τουριστικής περιόδου και της αυξημένης κίνησης προς τη Μεσσηνία. 

Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκε η τσιμεντόστρωση της γέφυρας. Ο υπεύθυνος του εργοταξίου Νίκος Ντονάς μας ενημέρωσε ότι «μετά την τσιμεντόστρωση θα ακολουθήσει αποτύπωση, για να δούμε πού βρισκόμαστε, να δούμε αν χρειάζονται διορθώσεις».

Για τις επόμενες εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση παρατήρησε πως «την Τρίτη 18 του μήνα θα απομακρυνθούν οι δύο τελευταίοι πύργοι από το μεσόβαθρο και η γέφυρα θα στηρίζεται πλέον στις δικές της δυνάμεις. Θα είναι αυτόνομος φορέας. Θα ακολουθήσει νέα αποτύπωση και μετά θα βγουν τα υψόμετρα των πεζοδρομίων. Μαζί με πεζοδρόμια θα προχωρήσουμε στην υγρομόνωση της γέφυρας και στη συνέχεια θα πέσει το ασφαλτικό και θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας και σήμανση».

Στη γέφυρα έχει μπει προσωρινός φωτισμός και ο φωτισμός ανάδειξής της θα γίνει με άλλη εργολαβία, καθώς δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη σύμβαση της ανακατασκευής του Παραδείσια - Τσακώνα. 

 

Γ.Σ.