Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 09:03

Καλαμάτα: Σκάφη αναψυχής και νέα αποθήκη στο λιμάνι, προβλέπει το νέο μάστερ πλαν

 

Το προτεινόμενο υπό επικαιροποίηση μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας, όπως έχει τροποποιηθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσίασε χθες εκπρόσωπος της ομάδας των μελετητών, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Σύμφωνα με την παρουσίαση:

1) Στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού προβλέπεται ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής. Ο χώρος επαρκεί για περίπου 25 mega yachts. Σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, θα πρέπει να κατεδαφιστεί η υπάρχουσα αποθήκη, να παραμείνει ο υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος και να ανεγερθεί κτήριο 300 τ.μ. περίπου για την εξυπηρέτηση των mega yachts.
2) Στη βάση του κυματοθραύστη (“χιλιόμετρο”) χωροθετούνται οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης της κρουαζιέρας, της επιβατικής ναυτιλίας και των υδροπλάνων.
3) Στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσαίας ζώνης προβλέπεται η δημιουργία νέας αποθήκης, η οποία είναι αναγκαία για την τελωνειακή λειτουργία του λιμανιού.
4) Στον προλιμένα δεν προβλέπεται η ανάπτυξη καμίας δραστηριότητας, πέραν αυτής των ναυτικών ομίλων. Προβλέπονται για αυτούς νέα κτήρια ναυταθλητικών εγκαταστάσεων (ένα για τον καθένα), συνδυαζόμενα με ένα κρηπίδωμα το οποίο θα επιτρέπει την καθέλκυση των σκαφών στη θάλασσα. Η αμμουδιά στον προλιμένα παραμένει και στον υπήνεμο μόλο δεν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

Το προτεινόμενο μάστερ πλαν θα εισαχθεί προς γνωμοδότηση στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, ενώ έχει αποσταλεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εγκριθεί από την ΕΣΑΛ και αναμένεται να συζητηθεί εκεί τον Οκτώβριο, παρουσία εκπροσώπου του Λιμενικού Ταμείου.

Στη σύσκεψη μετείχαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου.