Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 21:50

Ημερίδα για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Κυπαρισσία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και προοπτικές για τον τουρισμό στη Μεσσηνία στη μετά Covid-19 εποχή - Γαστρονομικός τουρισμός στην περιοχή μας».

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Τριφυλίας και η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
Σε αυτήν επισημάνθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία σε ένα νέο πλαίσιο απαιτήσεων και μετασχηματισμών στην εθνική τουριστική ανάπτυξη και πολιτική και τονίστηκαν οι προοπτικές που έχει η περιοχή και ο βηματισμός που πρέπει να ακολουθηθεί.
Στόχος της ημερίδας ήταν με εξειδικευμένους ομιλητές από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα να δώσει απαντήσεις μέσα από την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του γαστρονομικού, καθώς και να αναδείξει “καλές περιπτώσεις” (Good Cases) στην ελληνική επικράτεια που έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούν τη στρατηγική της βιωσιμότητας στις τουριστικές τους επιχειρήσεις.
Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι ειδικές μορφές θεματικού τουρισμού μπορούν να αναδείξουν τον τόπο και στάθηκε στην ανάγκη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς υπογράμμισε ότι η Τριφυλία μπορεί να πρωταγωνιστήσει καθώς έχει το κλίμα, το φυσικό πλούτο, τις εμπειρίες για τους επισκέπτες και το ανθρώπινο δυναμικό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος τόνισε ότι η Τριφυλία έχει μείνει λίγο πίσω, όμως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε με κοινές δράσεις να αλλάξει αυτό, όπως και το νομοθετικό πλαίσιο που εμποδίζει την ανάπτυξη σε κάποιες περιοχές.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης επισήμανε ότι ο τουρισμός δεν είναι κάτι άυλο, όλοι πρέπει να συνεργαστούν και να δεσμευτούν σε μια ενιαία πλατφόρμα, ενώ κάθε τόπος πρέπει να φωτίσει αυτό που έχει.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σημείωσε ότι για να μιλάμε για τουρισμό πρέπει να υπάρχει η βοήθεια από την πολιτεία και να στηριχθεί η περιοχή σε υποδομές. «Είμαστε πολύ πίσω στον τουρισμό, στο σημείο μηδέν, μοναδική εξαίρεση αποτελεί η επένδυση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος σημείωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία που υπάρχουν και να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Τριφυλίας Μαρία Παναγοπούλου σημείωσε ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει θέσει στόχο και εντείνει τις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υπογραμμίζοντας πως ακολουθούν την τάση του βιωματικού τουρισμού.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου δίνοντας το στίγμα της φιλοσοφίας τους, σημείωσε: «Αν θες να πας γρήγορα πας μόνος, αν θες να πας μακριά πας μαζί».
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου υπογράμμισε τις προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια και τόνισε πως πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί με συνέργειες.
Ομιλητές ήταν οι: Άννα Καλογεροπούλου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Πελοποννήσου: «Η ανάπτυξη του γαστρονομικού προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Σοφία Σωτηρίου, MSc, σύμβουλος Πολιτικής για την Πράσινη Ανάπτυξη, τον Βιώσιμο Τουρισμό και την Ενεργειακή Μετάβαση: «Στρατηγική της Ευρώπης για την πράσινη ανάπτυξη και τον βιώσιμο τουρισμό - Χρηματοδοτικά εργαλεία στον τουριστικό τομέα». Βασίλης Τριγκιλίδας μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπος Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας: «Στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου». Στέλιος Μάντζαρης, MSc, μέλος ΞΕΕ και πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου: «Ανάδειξη προορισμού καθώς και θεματικών μορφών του τουρισμού». Χάρης Μπρουσαλιάν Business Development & Marketing Director για την "BestWestern" στην Ελλάδα: «Ταξιδιωτικά trends για την Ελλάδα και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες». Διονύσης Παπαδάτος, ΜΒΑ, συντονιστής δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου: «Μεσσηνιακή διατροφή - Χτίζοντας το γαστρονομικό branding της Μεσσηνίας». Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, Dr. καθηγητής Marketing Σχολής «LeMonde», συγγραφέας και συνεργάτης της Hoteltraining: «10 πρακτικές μάρκετινγκ για μικρά ξενοδοχεία».
Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά.

Κ.Μπ.