Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 08:15

Γιώργος Σωφρονάς - Τάσος Πολυχρονόπουλος: Κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για τον πολιτισμό (βίντεο)

 

Κριτική στη δημοτική αρχή για τον πολιτισμό που φθίνει, άσκησαν και κατέθεσαν προτάσεις για να αναβαθμιστεί και η Καλαμάτα να αποκτήσει την πρωταγωνιστική θέση που είχε, σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στο Δ.Σ. της “Φάρις” Γιώργος Σωφρονάς και Τάσος Πολυχρονόπουλος.

“Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να δημιουργεί κλίμα αντιπαράθεσης, πόλωσης ή διχασμού, λειτουργήσαμε με κουλτούρα συναίνεσης”, είπε ο κ. Σωφρονάς. Κι επέκρινε τον συγκεντρωτισμό της δημοτικής αρχής, που “στέρησε την ευχέρεια ενός διαλόγου και αντιπαράθεσης απόψεων και κατ’ επέκταση τον εμπλουτισμό των αποφάσεων του Δ.Σ.”.

Αφού παρατήρησε πως “η Φάρις εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί χωρίς διευθυντή”, σημείωσε ότι “σε όλα τα Δ.Σ. βρισκόμασταν μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις και καλούμασταν να πούμε ναι ή όχι, καθώς οι όποιες παρατηρήσεις μας δεν έμπαιναν καν στη βάσανο της κρίσης από τα μέλη της πλειοψηφίας”. Μάλιστα, εκτίμησε ότι “η άρνηση να συμμετάσχει, έστω και μια φορά στα 4 χρόνια, ένα μέλος των μειοψηφιών σε οποιαδήποτε επιτροπή αγγίζει τα όρια της ύβρεως”.

Ο Γ. Σωφρονάς επεσήμανε ότι “πρέπει να βρεθούν άνθρωποι άξιοι, έντιμοι πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητοι, ανεξάρτητα πολιτικού χώρου, με ποιότητα και συνέπεια λόγων και έργων για τη στελέχωση των Δ.Σ. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, αρκεί να τους αναζητήσει και τους προσεγγίσει η εκάστοτε δημοτική αρχή, χωρίς ίχνος πολιτικών και αυτοδιοικητικών συμπλεγμάτων”.

ΣΕ ΚΑΜΠΗ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Συνεχίζοντας, ο Τ. Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι το κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί στην Καλαμάτα στον τομέα του πολιτισμού είναι τεράστιο κι εκτίμησε πως η πόλη έχει βρεθεί στην καμπή ή να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο κεφάλαιο και να κάνει ένα άλμα η πολιτιστική ζωή της πόλης ή να μείνει στο περιθώριο και να οδηγηθούμε σε μια εξέλιξη απαξίωσης και απώλειας της λαμπρότητας και της αξίας, που είχαν οι πολιτιστικοί θεσμοί της Καλαμάτας.

Μίλησε για τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς και τις σημαντικές υποδομές της Καλαμάτας (Διεθνές Κέντρο Χορού, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, καλλιτεχνικές σχολές, Μέγαρο Χορού, Ανοιχτό Θέατρο), την εμπειρία και την τεχνογνωσία της “Φάρις”, τα σημαντικά εικαστικά έργα ιδιοκτησίας του δήμου και τη σημαντικότατη κληρονομιά από τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Παρατήρησε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σε τρεις άξονες για την ανάκτηση της πρωταγωνιστικής θέσης της Καλαμάτας: “Στην περιφερειακή ανάπτυξη και δράση των πολιτιστικών θεσμών, κυρίως του Διεθνούς Κέντρου Χορού και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, όπως και των καλλιτεχνικών σχολών. Στην αναζήτηση πόρων και πέραν των συνήθων πηγών, όπως από φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως έγινε στον σχεδιασμό για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Στη διεκδικητική στάση που πρέπει να έχει η θεσμική έκφραση της πόλης έναντι της αναποτελεσματικής στάσης ότι το υπουργείο θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του δήμου

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Τ. Πολυχρονόπουλος είναι:

“α) Αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού και του Ανοιχτού Θεάτρου. Το Μέγαρο Χορού είναι παντελώς αναξιοποίητο σε σχέση με τις σημαντικές δυνατότητές του. Για την αξιοποίηση του Μεγάρου, υπάρχει πρόταση από το 2009, από την πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού, Βίκυ Μαραγκοπούλου, για την πρόσκληση στην Καλαμάτα τότε, στο 15ο Φεστιβάλ, σημαντικών προσωπικοτήτων που διαχειρίζονταν χώρους πολιτισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί το πως μπορεί να λειτουργήσει και αξιοποιηθεί το Μέγαρο. Αυτή η πρόσκληση δεν έγινε. Να γίνει τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο του 30ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Αυτό που είχε προτείνει η Βίκυ Μαραγκοπούλου ουσιαστικά το έχει αναδιατυπώσει με ένα τρόπο και η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα. β) Η αναζωογόνηση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.Εδώ και χρόνια “δεν προσφέρει τίποτα ή ελάχιστα. Δαπανώνται κάθε χρόνο 120.000 με 130.000 ευρώ για τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο κόβει μόλις 250 με 300 εισιτήρια. Πρέπει να αναζωογονηθεί και να λειτουργεί πιο πολύ σε περιφερειακή βάση. γ) Η αξιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης με την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου στον οποίο να παρουσιάζονται τα έργα και να φιλοξενούνται σημαντικές εκθέσεις”.

Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό της κοινωφελούς επιχείρησης, παρατήρησε ότι “σύμφωνα με μελέτη βιωσιμότητας του 2009 η Φάρις θα έπρεπε να έχει 21 άτομα διοικητικό προσωπικό και έχει μόνο 13, εκ των οποίων μάλιστα οι τρεις το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν. Πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις και να καλυφθούν από νέους ανθρώπους με γνώση και κατάρτιση. Σήμερα το προσωπικό είναι λίγο Και σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, λειτουργεί με ιδιαίτερο πατριωτισμό και οφείλονται σε αυτούς πάρα πολλά από αυτά που καταφέρνει η επιχείρηση”.

Γ.Σ.