Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 17:15

Τροποποίηση ΓΠΣ για δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη

Τη σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας στην περιοχή του Αγιάννη Καρβούνη, κοντά στο Πεδίο Βολής, για τη δημιουργία της νέας μεγάλης δεξαμενής ύδρευσης της πόλης, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση.

Στην περιοχή το ΓΠΣ προβλέπει την κατασκευή νέου νεκροταφείου και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως “εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο λέει ότι ο χώρος εκεί δεν είναι κατάλληλος για κοιμητήριο. Αν έχει καταργηθεί ή όχι είναι άλλο θέμα, διότι πρέπει να βρούμε το ισοζύγιο, πού θα γίνει το κοιμητήριο για να το καταργήσουμε από κει”.

Για τις επιφυλάξεις συμβούλων της μειοψηφίας για τον εντοπισμό ρήγματος από γεωτεχνική μελέτη, στο σημείο που προβλέπεται η δεξαμενή, ο δήμαρχος δήλωσε ότι “ποτέ δεν είπε κανείς ότι είναι ακατάλληλος ο χώρος. Είπε ότι είναι κατάλληλος υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές σημαίνουν 900 χιλιάδες επιπλέον στον προϋπολογισμό. Βρέθηκαν αυτές οι 900 χιλιάδες επιπλέον. Τα 5.250.000 έγιναν 6.150.000 ευρώ για το έργο”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε, διαμαρτυρόμενος, πως παρά την αναβολή που δόθηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο, “δεν υπάρχει βεβαιωμένη απόφαση ότι η Πολεοδομία συναινεί σ’ αυτή την τροποποίηση. Δεν υπάρχει μία στοιχειώδης λογική και ένας στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στη διαδικασία και στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι “δεν είμαστε κατά του να προχωρήσει το έργο αυτό. Προφανώς και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της ύδρευσης της Καλαμάτας”. Επεσήμανε, όμως, ότι “έχω αρκετές επιφυλάξεις για το αν έχει τηρηθεί η όλη διαδικασία που πρέπει και εάν ευοδωθεί αυτή η σημειακή τροποποίηση. Οι χρήσεις γης είναι προϋπόθεση για κάθε δραστηριότητα - και για εγκαταστάσεις ύδρευσης - και πρέπει να ελέγχονται”.

* Στην τεχνική έκθεση της περιβαλλοντικής μελέτης αναφέρεται ότι “σύμφωνα με τους χάρτες που συνοδεύουν το εγκεκριμένο ΓΠΣ, χωροθετείται νέο νεκροταφείο στη θέση «Άη Γιάννης Καρβούνης», βορειοανατολικά της πόλης της Καλαμάτας και ανατολικά του ποταμού Νέδοντα. Περιμετρικά του νέου νεκροταφείου καθορίζονται ιδιαίτερες χρήσεις και συγκεκριμένα ανατολικά αυτού, το σκοπευτήριο και νότια το πεδίο βολής. Βόρεια, ανατολικά και νότια του προτεινόμενου νεκροταφείου καθορίζεται η ζώνη Π.ΝΕΔ. - Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα.

Με την παρούσα προτείνεται σημειακή τροποποίηση χρήσεων γης του Γ.Π.Σ. Καλαμάτας σε τμήμα του νεκροταφείου. Η τροποποίηση αφορά στην τροποποίηση των χρήσεων γης έκτασης 16523.18 m2 από χρήση κοιμητηρίου σε χρήσεις σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου 12 του ΠΔ 59/2018 (ΦΕΚ 114/Α/2018), το οποίο αφορά σε Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η μερική τροποποίηση της προβλεπόμενης έκτασης ως χώρου «Νέου Νεκροταφείου», ιδιοκτησίας Δήμου Καλαμάτας, στη θέση «Αγ. Ιωάννης Καρβούνης», με την αποδέσμευση του γηπέδου με ΚΑΕΚ 360884401023, επιφάνειας 16.523,18 m2 που αποτελεί τμήμα της ανωτέρω έκτασης και έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ για την κατασκευή του έργου δεξαμενής ύδρευσης”.

Γ.Σ.