Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 21:16

Αύξηση από 2 στα 5 ευρώ στο πάγιο της ΔΕΥΑ Μεσσήνης

 

Αυξήσεις θα δουν στους λογαριασμούς ύδρευσης οι δημότες Μεσσήνης, καθώς η ΔΕΥΑΜ αναπροσαρμόζει το πάγιο του νερού από τα 2 ευρώ, στα 5 ευρώ.

Επίσης, αναπροσαρμογή τιμής ανά κυβικό θα γίνει και στη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας, με το κλιμακωτό (ανά βαθμίδα) τιμολόγιο να παραμένει ίδιο στη βασική κατηγορία 0-50 κυβικά και να αναπροσαρμόζεται στη δεύτερη κατηγορία 50-150 κυβικά, που αλλάζει σε 50-250 κυβικά.   

Οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ πέρασαν κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, με τις θετικές ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας. Καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ειδική τιμολογιακή πολιτική θα συνεχίσει να ισχύει με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, καθώς επίσης για απόρους αλλά και ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μίλησε για αναγκαία αναπροσαρμογή στο πάγιο των τιμολογίων της ΔΕΥΑΜ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο τόσο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης όσο και για τη διασφάλιση της ποιότητας και ποσότητας του νερού ως δημόσιου αγαθού, αλλά και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος, όπως και ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης και εισηγητής του θέματος Δημήτρης Λεμπέσης, τόνισαν ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης εκτινάχθηκε το κόστος λειτουργίας των συνολικά 129 αντλιοστασίων από 500.000-600.000 ευρώ το χρόνο, σε 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

3,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ

Ήδη, η ΔΕΥΑΜ χρωστά στη ΔΕΗ 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές από καταναλωτές φτάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ και παίρνονται επιπλέον μέτρα για την είσπραξή τους. Όπως και για την αντικατάσταση του παλιού, με συχνές βλάβες δικτύου και των προβληματικών υδρομέτρων. Μέτρα, υπήρξε η διαβεβαίωση πως παίρνονται και για την κλοπή νερού, με σκέψεις για διπλασιασμό των σχετικών προστίμων.

“Η ΔΕΥΑΜ πρέπει να σταθεί στα πόδια της, δεν είναι χρεοκοπημένη”, σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Αθανασόπουλος απαντώντας σε συμβούλους της μειοψηφίας. Τόνισε επιπλέον ότι το νερό θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, ακούγοντας ως αντίλογο από τον εισηγητή της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Μαλλιώτη ότι για να μην γίνουν αυξήσεις από τη ΔΕΥΑΜ, δεν πρέπει η επιχείρηση να κάνει σπατάλες. Όπως το να πληρώνει τους μισθούς δύο αιρετών προσώπων, φέρνοντας ως παράδειγμα το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της αντίστοιχης επιχείρησης ύδρευσης για να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑ Πύλου με το μισθό του προέδρου. Αντίθετα, είπε ο κ. Μαλλιώτης, η δημοτική αρχή Μεσσήνης όρισε έμμισθο πρόεδρο και όρισε και δημοτικό σύμβουλο στο Διοικητικό Συμβούλιο, επίσης με μισθό. Επιχειρηματολόγησε ακόμη υπέρ της σωστής διαχείρισης, ώστε ο καθένας να πληρώνει ό,τι καταναλώνει και πρότεινε να πάρει πίσω το θέμα η πλειοψηφία, θέλοντας -όπως είπε- να τους προστατέψει γιατί εκτίθενται αυξάνοντας το πάγιο 150%.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακόπουλος αντιπαρατέθηκε με το Δημήτρη Λεμπέση, αμφισβητώντας ότι η ΔΕΥΑΜ “κληρονόμησε” μια προβληματική κατάσταση εξαιτίας της υποτιμολόγησης του νερού, που γινόταν στους 7 “καποδιστριακούς” δήμους -οι οποίοι με τη μεταρρύθμιση του “καλλικράτη” συνενώθηκαν με την επιχείρηση. Ενστάσεις διατυπώθηκαν από τον κ. Γεωργακόπουλο και για τον τρόπο που αναζητήθηκε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού από τράπεζα, για το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ανδριανή, προτείνοντας μάλιστα διαδημοτική συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, που έχει τα χρήματα για να “σηκώσει” το κόστος.

Ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Χρήστος Θεοδωρακόπουλος καταψήφισε επίσης, μιλώντας για ένα ακόμα βάρος στα λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα, ζήτησε η επιχείρηση να είναι πιο αυστηρή με όσους κλέβουν νερό, γιατί όπως είπε έχει συμβεί κατά το παρελθόν να σβηστεί πρόστιμο λόγω αμφιβολίας.

Ν.Κ.