Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 20:29

439 κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα ζητούν διάλογο για λύση προβλημάτων

Την ισότιμη συμμετοχή τους στο διάλογο σε όλα τα επίπεδα (επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ κλπ.), ώστε να αναλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των κοινοτήτων, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους 439 κοινότητες απ’ όλη την Ελλάδα.

Η επιστολή απευθύνεται προς το υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων και την Επιτροπή για τη “Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους”. Και αποστέλλεται τώρα, γιατί την περίοδο αυτή “γίνεται συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, μια συζήτηση που οφείλει να βάλει στο τραπέζι τη φωνή των Συμβουλίων Κοινότητας”.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι “σε όλη την επικράτεια τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι ο αιρετός θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητά του. Οι σύμβουλοι Κοινοτήτων μεριμνούν, προτείνουν, αξιοποιούν, παρέχουν εθελοντική εργασία, ενεργοποιούν τους συμπολίτες τους, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση, φροντίζοντας άμεσα και καθημερινά για την αξιοποίηση της υπαίθρου”.
Επισημαίνεται πως “η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών που στόχο έχουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις”. Κάνοντας αναφορά στο νόμο 4555/2018 που καταργήθηκε, σημειώνεται ότι “η παραχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες δεν δημιουργεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αντιθέτως ενισχύει την δημοκρατία, φέρνοντας τις αποφάσεις στο εγγύτερο αιρετό σώμα, το οποίο για την εκτέλεση τους μπορεί και οφείλει να συνεπικουρείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που ανήκει”.
Για το νόμο 4623/2019 (νόμο Θεοδωρικάκου) που στόχο είχε την “κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ”, οι Κοινότητες παρατηρούν ότι “ο νόμος αυτός επηρέασε την λειτουργία των Συμβουλίων Κοινότητας καθοριστικά, αφαιρώντας κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό. Σε πολλές Κοινότητες ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας προκαταβολής του προέδρου που τους αναλογεί, ενώ οι αποφάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των Δήμων. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο των Κοινοτήτων βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1959;”.
Επίσης, οι Κοινότητες αναφέρονται στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Προτεραιότητες 2021-2025 που επισημαίνει ότι “οι εθνικές κυβερνήσεις έχοντας επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ουσιαστικά αποδεχτεί τον ρόλο που παίζει η τοπική δημοκρατία στην οικοδόμηση πλουραλιστικών και ανοικτών κοινωνιών. Λόγω της εγγύτητάς τους στον πολίτη οι τοπικές αρχές μπορούν να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο τοπική ανάπτυξη, καθώς και τη διάδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτών και δημοκρατικών θεσμών”.
Όσες Κοινότητες το επιθυμούν μπορούν να συνυπογράψουν την επιστολή, στον σύνδεσμο: https://forms.gle/SHrNf4gi2bdUyUst8.